Сторіччя Гетьманату: держава самоусунулася, ювілей відзначає громадський комітет

 

29 квітня виповнюється 100 років встановлення Гетьманату – Української Держави на чолі з Павлом Скоропадським. Цього дня 1918 року Всеукраїнський з’їзд хліборобів у Києві проголосив Скоропадського гетьманом, Центральну Раду було розігнано.

Сторічний ювілей Гетьманату на державному рівні ніяк не відзначається – хоча президент Петро Порошенко досі нерідко цитував Скоропадського у своїх промовах.
Натомість вшанувати 100-ліття Української Держави Павла Скоропадського взявся громадський оргкомітет, до якого увійшли ентузіасти – представники БФ “Героїка”, кампанії “Пам’ять нації”, “Громадського сектора Євромайдану”, “Експертного корпусу”, Київської міської організації “Меморіал” ім. Василя Стуса та ін.

Символічно, що їхня прес-конференція відбулася в будинку по вул. Шовковична 8/20, на місці якого розташовувалася резиденція Павла Скоропадського у 1918 році, а тепер встановлена меморіальна дошка.

“Зважаючи на те, що держава самоусунулась від вшанування 100-річчя Гетьманату, а також видатних і знакових подій, пов’язаних із періодом правління Павла Скоропадського, громадські активісти беруть ініціативу на себе й оголошують план заходів та інформаційну кампанію…” – йдеться у заяві оргкомітету.

Активісти наголосили на важливому значенні Гетьманату в історії українського державотворення.

“Період правління гетьмана Скоропадського ознаменувався безпрецедентними в історії Української революції 1917-1921 рр. заходами з державного будівництва, економічною стабілізацією, успішною міжнародною політикою, а також потужною національною культурно-просвітницькою роботою”, – сказано в повідомленні.

Активісти анонсували зокрема облаштування місць пам’яті Гетьманату – встановлення меморіальних дощок та пам’ятників діячам (Павлові Скоропадському, В’ячеславу Липинському, Дмитру Донцову та ін.) і подіям періоду Української Держави, про що громадські організації клопотатимуться перед органами місцевого самоврядування; перейменування існуючих або найменування нових вулиць у містах України на честь видатних постатей доби Української Держави; проведення інформаційно-просвітницьких заходів на тему значення періоду Української Держави в історії Української революції та місця Павла Скоропадського у пантеоні українських героїв визвольного руху ХХ ст.; популяризацію видатних постатей доби Гетьманату шляхом видання друкованої продукції

Крім того, громадські активісти планують звертатися до Кабінету Міністрів та профільних міністерств з пропозиціями вшанування та відзначення дат, пов’язаних зі створенням міністерств та державних органів у 1918 році.

Окремим напрямком планується і співпраця та пам’ятні заходи з іноземними дипломатичними представництвами, спрямовані на увічнення пам’яті про розвиток відносин поміж Українською Державою та іншими країнами, адже більшість дипломатичних зв’язків України зі світом була започаткована саме 1918 року.

У неділю, 29 квітня, в Києві анонсовано такі заходи на честь століття Гетьманату:

  • екскурсія місцями гетьманського перевороту в Києві (організатор: Дмитро Шурхало, збір у Маріїнському парку о 12:00);
  • урочистий молебень УПЦ КП на честь 100-річчя проголошення Павла Скоропадського Гетьманом на Софійському майдані у 1918 році (Київ, Софіївська площа, 14:00);
  • марш на честь 100-річчя Української Держави в Харкові (початок – на площі Конституції).

Уранці цього дня також відбулося урочисте підняття військово-морського прапору на Майдані Незалежності на честь 100-річчя піднесення українських прапорів Чорноморським флотом.

15 травня, в день 145-річного ювілею Павла Скоропадського, у Музеї гетьманства в Києві на вул. Спаська, 16-б, відбудеться “круглий стіл”, присвячений 100-річчю Української Держави.

Також оргкомітет звертає увагу на наступні проекти:

  • Видавництво “Наш формат” ініціювало створення аудіокниги “Спогадів” Павла Скоропадського. Пожертви збиралися серед небайдужих в інтернеті і аудіокнига вже майже завершена.
  • Музей Гетьманства разом з філателістами готує конверт та марку, спеціально видані до 100-річчя Української Держави та присвячені Павлові Скоропадському
  • Газета “День” проголосила 2018-й Роком 100-ліття Гетьманату Павла Скоропадського і запустила окремий розділ на своєму сайті, присвячений повністю Гетьманату.

Місця у Києві, пов’язані з Павлом Скоропадським та Українською Державою:
– вулиця Павла Скоропадського (біля Бессарабської площі)
– мурал присвячений Павлу Скоропадському (перетин вул. Старовокзальної і Жилянської)
– меморіальна дошка Павлу Скоропадському  (вул. Павла Скоропадського)
– меморіальна дошка Павлу Скоропадському  (вул. Інстутутська 20/8)
– вулиця В’ячеслава Липинського (біля Золотих Воріт)
– пам’ятник В’ячеславу Липинському (на території МАУП)
– меморіальна дошка В’ячеславу Липинському (бульвар Тараса Шевченка, 14)
– вулиця Миколи Василенка
– могила Миколи Василенка на Лук’янівському цвинтарі

Читайте також:
100 років незалежності: як рекламувала себе УНР. ІНФОГРАФІКА, МАПИ

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна