Україна відзначає 100-річчя здобуття Криму. ПРОГРАМА, ІНФОГРАФІКА

Сто років тому, як і зараз, Україна зіткнулася з проблемою російської агресії та окупації територій. І в ці квітневі дні 1918 року українська армія визволила Донбас, а паралельно – Крим.

Синьо-жовті прапори принесли на півострів вояки Кримської групи Армії УНР під командуванням Петра Болбочана. Замайоріли вони знов і над кораблями Чорноморського флоту в Севастополі.

Як передає “Новинарня“, історичну довідку до ювілею визволення Криму підготував Український інститут національної пам’яті.

Оприлюднено також програму заходів з нагоди ювілею.

У ніч з 20 на 21 квітня Кримська група зосередилася у Новоолексіївці (зараз – Херсонська область), тим часом авангардні частини наблизилися до передових ворожих позицій на Чонгарському півострові.

Більшовицькі частини відступали з Чонгару до Криму через залізничний міст. Вранці 21 квітня ворожі солдати почали мінувати міст, і, щоб завадити цьому запорожці відкрили по червоних артилерійський та кулеметний вогонь.

Перестрілка тривала весь день. Пізно вночі 20 запорожців, озброєних ручними кулеметами, на чолі з Петром Зілинським-Содолем на дрезині проскочили замінований міст, відкривши шлях до Криму двом бронепоїздам Семена Лощенка та Павла Шандрука.

На кримському боці бійці Зелінського знешкодили ворожих артилеристів, а привезена на бронепоїздах піхота захопила більшовицькі окопи, змусивши червоних тікати.

Увечері 22 квітня запорожці увійшли до Джанкоя, який на той час встигли зайняти німці. Союзники намагалися не пустити українські війська далі вглиб Криму, однак це не зупинило болбочанівців.
Уранці 24 квітня вони після короткого бою зайняли Сімферополь. Наступ був настільки стрімкий, що в полон потрапив цілий штаб оборони міста.

Вояки кримськотатарських національних формувань

До групи Болбочана почали приєднуватися кримськотатарські повстанці. Вони об’єдналися з передовим загоном гордієнківців, який вирушив далі на південь і 25 квітня захопив Бахчисарай.
Далі українські кіннотники наблизилися до Севастополя й Алушти.

Тим часом у Сімферополі, де перебували основні сили Кримської групи, назрівав конфлікт між українським та німецьким командуванням. Німці зажадали припинення бойових дій та виведення українських військ з півострова. Справа ледве не дійшла до збройного зіткнення між союзниками.

Врешті, 27 квітня за участі Роберта Коша і Олександра Натієва були проведені телефонні переговори з українським урядом в Києві.
Голова Ради міністрів УНР Всеволод Голубович та військовий міністр Олександр Жуковський віддали наказ Кримській групі покинути півострів.

29 квітня війська Болбочана зосередились у Мелітополі. У цей день відбулося ще дві знакові події. За наказом командувача адмірала Михайла Сабліна над кораблями Чорноморського флоту в Севастополі були підняті українські прапори. У Києві до влади прийшов гетьман Павло Скоропадський.

 

Програма заходів з нагоди 100-річчя визволення Криму

22 квітня
15:00
на будинку залізничної станції Новоолексіївка (Генічеський район Херсонської області) урочисто відкриють меморіальну дошку на честь переможної операції українського війська в Криму 2018 року.
Пам’ятний знак присвячений учасникам Кримського походу Армії УНР, що у 1918 році увінчався звільненням півострова від російських окупантів.

23 квітня
12:00
на базі Херсонського державного університету (Херсон, вул. Університетська, 27) відбудеться круглий стіл “Український Крим: минуле та сьогодення”, організований представництвом президента України в Автономній Республіці Крим.

Читайте також:
100 років незалежності: як рекламувала себе УНР. ІНФОГРАФІКА, МАПИ

УІНП відзначає звільнення Донбасу українською армією.
100-річної давнини

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна