На нашу користь: комітет ПАРЄ щодо повернення Росії не ухвалив жодного рішення

 

Спеціальний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи “щодо ролі та місії ПАРЄ”, який розглядає питання повернення Росії до роботи в ПАРЄ, завершив роботу, не ухваливши жодного рішення по суті.

Про це повідомив “Європейській правді” народний депутат Олексій Гончаренко, який представляв Україну на цій зустрічі.

“Єдине рішення, яке було ухвалене, стосується процедури: встановлений крайній термін для подачі пропозицій національних делегацій. Попри дуже наполегливе намагання окремих депутатів, жодного рішення по суті ухвалено не було”, – розповів нардеп від БПП.

Гончаренко уточнив: дискусія щодо перших питань порядку денного затягнулася настільки, що депутати за півтори години так і не перейшли до основної теми – про відновлення повноважень російської делегації.

“Ми вичерпали час і мали йти на дебати щодо Сирії. Тому продовжимо на зустрічі у Загребі 1 червня”, – пояснив він.

Як зауважує “Європравда”, що ця затримка йде на користь українській стороні – адже в червні, швидше за все, спливуть повноваження поточного президента ПАРЄ і голови спеціального комітету Мікеле Ніколетті, який є прихильником зняття санкцій з росіян.

Цього ж дня голова комітету із закордонних справ Держдуми РФ Леонід Слуцький заявив у Страсбурзі, що Росія відмовлятиметься виконувати рішення ПАРЄ навіть у разі повернення до складу Асамблеї.

Російська делегація відсутня у складі ПАРЄ, оскільки не подала до Страсбурга свій персональний склад на знак протесту проти санкцій. Однак російських делегатів запрошують до участі у спеціальному комітеті, який розглядає можливість зняття з РФ санкцій та її повернення до роботи в Асамблеї.

Цього разу російську сторону на такій зустрічі представляв Слуцький.

Після завершення роботи спеціального комітету Леонід Слуцький визнав, що успіх переговорів про повернення Росії в ПАРЄ перебуває “під великим питанням”.

“Ми візьмемо участь у зустрічі 2 червня у Загребі. Що стосується того, чи досягнемо ми домовленості, яка дозволить російській делегації повернутися до роботи в асамблеї, то це – під великим питанням”, – заявив представник Держдуми.

Під час переговорів на спецкомітеті у Страсбурзі Слуцький виступив із вимогою про те, щоби ПАРЄ була позбавлена права накладати будь-які санкції на національні  делегації.
“На окремих депутатів – можливо, але не на всю делегацію”, – пояснив він.

Раніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що готується до певних “жорстких дій” через несплату Росією свого внеску до бюджету РЄ.
“Повністю неприйнятно те, що Росія робить, коли не виплачує свій внесок до бюджету”, – заявив він, не уточнивши сутність запланованих дій для вирішення цієї проблеми.

Росія припинила платежі в бюджет РЄ ще минулого літа, чим поставила під загрозу роботу Ради Європи.
Нове рішення щодо внеску РФ у бюджет Ради Європи на 2018 рік залежатиме від того, чи братиме російська делегація повноцінну участь у роботі ПАРЄ, заявляли в Москві.

В МЗС України заявили, що повернення російської делегації в ПАРЄ без виправлення міжнародно-правових порушень суперечить міжнародному праву.

Читайте також:
Дві проукраїнські резолюції ПАРЄ: протидія російській пропаганді
та допомога переселенцям

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна