Голова ПАРЄ Ніколетті піде з посади достроково через поразку на виборах в Італії

 

Парламентська асамблея Ради Європи буде змушена позачергово змінити голову, оскільки чинний президент ПАРЄ, італійський соціаліст Мікеле Ніколетті зазнав поразки на виборах до парламенту Італії.

Ніколетті балотувався до нижньої палати парламенту в провінції Тренто і посів друге місце, повідомляє Giudicarie.
Соціаліста на окрузі підтримали 29,6% виборців, тоді як націоналістка з партії “Ліга Півночі” Ванесса Каттої набрала 37,5% голосів.

Як інформувала “Новинарня“, Парламентська асамблея Ради Європи обрала своїм президентом італійського депутата Мікеле Ніколетті 22 січня 2018 року.
Очікувалося, що Ніколетті обійматиме посаду президента протягом двох років.

Ніколетті втратить мандат депутата ПАРЄ, щойно Італія повідомить у Страсбург про новий склад національної делегації.
Враховуючи, що новий парламент Італії почне роботу 29 березня, він матиме майже чотири тижні для такого повідомлення – до сесії ПАРЄ 23 квітня.

Водночас є шанс, що Ніколетті спробує залишитися на посаді до кінця поточного року, оскільки регламентом ПАРЄ не передбачена ситуація із втратою президентом повноважень у національному парламенті, яка склалася зараз. Та наступного року Ніколетті гарантовано не зможе обіймати цю посаду, пише “Європравда”.

Новим президентом ПАРЄ стане інший представник соціалістів, оскільки, за принципом ротації, за ними закріплена квота голови ПАРЄ до кінця 2019 року.
Домовленостей про конкретного наступника Ніколетті наразі немає, оскільки на попередніх сесіях він був переконаний у своїй перемозі на національних виборах.

Для України важливо, що Ніколетті відігравав особливу роль у переговорах про зняття санкцій з Росії в ПАРЄ. Він є ініціатором та очільником ad-hoc комісії, яка має напрацювати шляхи повернення російської делегації до асамблеї.
Наразі ця комісія є єдиним органом асамблеї, в якому беруть участь російські депутати. Її наступне засідання відбудеться 16 березня в Парижі, зазначає “ЄП”.

Як відомо, за збігом обставин, попередній президент ПАРЄ Педро Аграмунт був змушений достроково скласти повноваження через обвинувачення у лобізмі Росії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна