Дві проукраїнські резолюції ПАРЄ: протидія російській пропаганді та допомога переселенцям

 

Парламентська асамблея Ради Європи в середу, 25 квітня, прийняла резолюції, в яких схвалила протидію російській пропаганді на рівні Євросоюзу, а також наголосила на правах переселенців, ще раз визнавши “війну Росії проти України”.

Як повідомив віце-президент ПАРЄ Володимир Ар’єв на своїй сторінці у “Фейсбуці”, є “ще одна невеличка перемога” – ПАРЄ одноголосно прийняла резолюцію по його доповіді.

“Висловили підтримку протидії російській пропаганді на рівні ЄС і рекомендували країнам-членам Ради Європи заснувати органи для відстеження дезінформації і фейків”, – написав він.

Асамблея підтвердила свою підтримку рішенню Європейської ради 2015 року про боротьбу з потоком дезінформації, який походить із засобів масової інформації та онлайн-акаунтів у РФ, шляхом створення спеціальної групи East StratCom.

“У деяких випадках державні засоби масової інформації були перетворені на пропагандистські інструменти та використані для передачі фальшивих новин або розпалювання ненависті, ксенофобії проти меншин та певних груп. Це призводить до відсутності незалежності та низьких етичних стандартів у ряді засобів масової інформації та пояснює дедалі більшу недовіру населення”, – йдеться у резолюції, цитату з якої навів Ар’єв.

Крім того, ПАРЄ вітає спільну заяву спеціального доповідача Організації Об’єднаних Націй з питань свободи слова та трьох регіональних доповідачів у 2017 році про те, що державні суб’єкти не повинні створювати, підтримувати і поширювати дезінформацію або пропаганду.

Цього ж дня Парламентська асамблея РЄ 76 голосами із 79 присутніх ухвалила резолюцію про гуманітарні потреби та права внутрішніх переселенців в Європі.

Документ присвячений проблемі переселенців (“внутрішньо переміщених осіб”, ВПО) на європейському континенті і стосується не лише України, а й також Кіпру, Вірменії, Азербайджану, Грузії тощо.

При цьому асамблея окремою поправкою визначила, що йдеться про “війну Росії проти України”.

Також ПАРЄ посилається на свою попередню резолюцію “Про гуманітарні наслідки війни в Україні”, яка покладає на Росію відповідальність за “триваючу війну Російської Федерації проти України” і включає напад РФ на Донбас та незаконну анексію Криму.

Нова резолюція наголошує на необхідності компенсацій тим особам, хто був вимушений виїхати через війну на контрольовану урядом частину України.

“Асамблея запрошує владу Російської Федерації та України… створити комісію з питань компенсації або повернення майна та власності внутрішніх переселенців, у відповідності до судової практики Європейського суду з прав людини”, – йдеться в документі.

Також резолюція підтримує зусилля з розмінування в тому числі діючі проекти урядів Данії, Японії, Британії, ПРООН, та НАТО щодо гуманітарного розмінування в Україні.

Читайте також:
ПАРЄ визнала окупацію ОРДЛО Росією

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна