Суд у Москві підтвердив вирок за “екстремізм” директорці української бібліотеки Шаріній

 

Московський міський суд залишив чинним вирок колишній директорці Бібліотеки української літератури в Москві Наталії Шаріній, засудженій торік до чотирьох років позбавлення волі умовно за обвинуваченням в екстремізмі і розтраті.

Як передає “Новинарня“, про таке рішення суду у вівторок, 24 квітня, повідомило “Радіо Свобода” з посиланням на адвоката росіянки Івана Павлова.

Зазначається, що ще 20 квітня співробітники прес-служби Мосміськсуду повідомили журналістам, що апеляційна скарга Шаріною відхилена.
Пізніше в суді пояснили це “технічною помилкою”.

23 квітня захист Шаріної спрямував звернення голові суду з проханням пояснити дії прес-служби. Захисники також запитали, “чи варто приходити на наступне засідання, якщо результат розгляду справи вже відомий, і чи можна й надалі так оперативно отримувати інформацію, щоб не приїжджати зайвий раз на засідання із Петербурга”.

За версією обвинувачення, яку підтримав суд, Наталія Шаріна в бібліотеці поширювала визнані в Росії екстремістськими книги Дмитра Корчинського та дитячий журнал “Барвінок”, вела “антиросійську й “антирусскую” (дослівно) пропаганду” за допомогою іншої друкованої літератури.
Крім того, Шаріну звинуватили в тому, що вона розтратила 297 тисяч рублів із бюджетних коштів Бібліотеки української літератури на свій захист, коли була фігуранткою попередньої справи про екстремізм.

Шаріна вину не визнала.

Як заявив адвокат Іван Павлов, у них залишилася можливість оскарження вироку в касаційному порядку, а також відкривається дорога до Європейського суду з прав людини.

“Незрозуміло, чим керувалися ті, хто ініціював цю ганебну для всієї судової системи, правоохоронної системи Росії справу. Ніхто нам нічого не пояснив, і навряд чи тут можна знайти виразні пояснення. Їх навіть уявити неможливо”, – заявив захисник.

Як інформувала “Новинарня“, 5 червня 2017 року Міщанський суд столиці Росії визнав директора Бібліотеки української літератури в Москві Наталію Шаріну винною у скоєнні злочинів, передбачених ст. 282 КК РФ (“збудження ненависті або ворожнечі”) і ч. 3 та 4 статті 160 КК РФ (“розтрата у великому й особливому великому розмірі”) та призначив їй покарання у вигляді 4 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном 4 роки.
Суд розглядав цю справу з листопада 2016-го.

Суд погодився з версією слідства про те, що Шаріна розклала на полицях бібліотеки кілька заборонених книг і брошур. Зокрема, йшлося про заборонену судом книгу “Війна в натовпі” Дмитра Корчинського, збірки поета Дмитра Павличка “Книга пам’яті”, “Час поезії” і “Голоси мого життя”.
Крім цього, в Бібліотеці української літератури під час обшуків знайшли брошури забороненої Верховним судом РФ української партії УНА-УНСО, які містили заклики до збройної боротьби.

Раніше адвокати Наталії Шаріної повідомляли, що під час конвоювання 29 жовтня 2015 року вона отримала травму хребта.
Вона перебувала під домашнім арештом із жовтня 2015-го. У серпні 2016 року суд відмовився пом’якшити Шаріній запобіжний захід.

У березні 2017 року Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу Шариной на умови домашнього арешту.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що вирок Шаріній демонструє “повне презирство до верховенства закону”, і визнала директорку БУЛ політв’язнем.
Її справу вважають “політично мотивованою” також правозахисні організації “Меморіал” і Human Rights Watch.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна