Іменем короля: Свазіленд змінив назву

 

Король Свазіленду Мсваті ІІІ оголосив про перейменування держави: тепер країна буде називатися Королівство Есватіні (Kingdom of eSwatini), що означає “земля народу свазі”.

Як повідомляє BBC, таке рішення було ухвалене в середу, 18 квітня.

Раніше Мсваті ІІІ уже використовував назву Есватіні (варіант – Ісватіні), зокрема під час відкриття парламенту у 2014 році та у зверненні до Генеральної асамблеї ООН 2017 року.

Він пояснив, що стара назва спричиняла деяку плутанину: “Кожного разу, коли ми виїжджаємо за кордон, люди називають нас Швейцарією (Swizerland)“.

“Я хотів би оголосити, що Свазіленд повертається до своєї споконвічної назви. Африканські країни при здобутті незалежності поверталися до своїх старих назв, які вони використовували до того, як були колонізовані. З цього часу країна офіційно називатиметься Королівство Есватіні”, – сказав король, виступаючи в місті Манзіні на церемонії з нагоди 50-річного ювілею незалежності країни, що збіглася з його 50-річчям.

Як зазначає зімбабвійське видання Zimeye, після здобуття незалежності від Великої Британії у 1968 році Свазіленд зберіг британську назву. Ідея перейменування держави обговорювалася багато років, і місцеві жителі частіше користувалися історичною назвою. У 2015 році це питання було винесено на обговорення парламенту.

Свазіленд – держава на півдні Африки між ПАР і Мозамбіком. Населення країни – понад 1,4 мільйона осіб, одна з останніх абсолютних монархій.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна