Слідчі РФ хочуть допитати арештованого в Італії нацгвардійця Марківа, – нардеп

 

Слідчі Росії хочуть допитати українського нацгвардійця Віталія Марківа, якого заарештували в Італії у справі загиблого на Донбасі журналіста Андреа Рокеллі.

Про це, виступаючи у Верховній Раді 18 квітня, заявив депутат від “НФ”, координатор батальйону ім. Кульчинського НГУ Андрій Антонищак, передає “Новинарня“.

“Четвертого квітня Віталій Марків повідомив про отримання італійською стороною запиту від Російської Федерації щодо надання міжнародної правової допомоги у відкритті кримінальної справи у зв’язку із загибеллю російського журналіста Миронова під Слов’янськом… Разом з італійським журналістом Андреа Роккеллі. За слова Віталія Марківа, в запиті йдеться про бажання російської сторони допитати нацгвардійця у якості свідка”, – сказав Андрій Антонищак з трибуни ВР.

Антонищак нагадав, що Марківа в Італії підозрюють в причетності до вбивства італійського журналіста, разом з яким при обстрілі був убитий також і представник ЗМІ Росії, перекладач італійця Андрій Миронов.

Обидві жертви, як наголошує Антонищак, на територію України потрапили незаконно і акредитацію в зону АТО від СБУ не отримували.

Представник “Народного фронту” також сказав: “У разі винесення італійською обвинувальною стороною вироку проти Віталія Марківа буде мати місце міжнародний прецедент незаконних дій військових формувань України щодо захисту територіальної цілісності України та, зокрема, кожного військовослужбовця, який брав участь у бойових діях у складі цих військових формувань. Також для Російської Федерації це буде важливий аргумент – включитися як третьою стороною, направити звернення в Гаагу і добиватися відміни санкцій з Російської Федерації”.

Андрій Антонищак закликав ВР, Генпрокурора України, МВС, СБ України повторно звернутися до правоохоронних органів Італії з приводу звільнення Марківа.

Він також продемонстрував список із 25 італійцями, що брали та беруть участь у війні проти  України у складі сепаратистських батальйонів “Восток” та “Призрак”.

“Ці особи можуть бути причетні до загибелі мирного населення та українських військовослужбовців”, – сказав нардеп, закликавши правоохоронців внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а МЗС – подати ноту протесту у зв’язку з участю італійських громадян у війні проти України.

“Ми не залишимо свого побратима в тюрмі Італії. Ми віримо, що здоровий глузд і правосуддя Італії переможе”, – резюмував Антонищак.

Читайте також:
“Вийти на Майдан, бо порятунок сержанта Марківа – тепер вже наша справа”,
– волонтерка Макарова

Як повідомляла “Новинарня“, 30 червня 2017 року поліція Італії заарештувала в аеропорту Болоньї 28-річного громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 2014 року біля Слов’янська.

Старший сержант Марків є заступником командира взводу в батальйоні Національної гвардії України ім. генерала Кульчицького.

30-річний Андреа Роккеллі був учасником групи фоторепортерів Cesuralab.
Він загинув 24 травня 2014 року внаслідок мінометного обстрілу в селі Андріївка під Слов’янськом Донецької області разом із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Обставини події описував фотожурналіст Вільям Роглон з агентства Wostok Press, який теж перебував у місці обстрілу.

Офіційна довідка Національної гвардії України підтверджує, що підрозділи оперативного призначення НГУ в період з 20.03 до 04.08.2014 року комплектувались  виключно стрілецькою зброєю: автоматами і кулеметами, а артилерійського  озброєння, в тому числі мінометів, в них не було, зоккрема і в районі Слов’янська та гори Карачун. Цей факт виключає можливість того, що Марків міг фізично вбити Роккеллі.

За даними ЗМІ, Марків має також громадянство Італії, в цій країні постійно живе його мати. Туди він полетів у відпустку.

Генпрокуратура України звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

Про те, що Україна готова надати італійському суду всі документи у справі Марківа, заявив також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У серпні 2017 року нардепа Андрія Антонищака – координатора батальйону Кульчицького – допитували в Італії в справі Марківа.

Читайте також:
ЗМІ дізналися, хто заклав нацгвардійця Марківа в Італії

Італійське звинувачення нацгвардійця Марківа базується
на відео француза Роглона. Батько вбитого Рокеллі дав пояснення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна