Україна показує спад демократії вперше від часу Майдану, – доповідь Freedom House

 

В Україні вперше з часу Революції Гідності 2014 року зареєстровано спад демократичних показників.

Як передає “Новинарня“, українську демократію у 2018 році оцінили в 4,64 бала (за шкалою, де 7 – найгірший прогрес у демократичності), при тому що торік було 4,61 бала.

Нагадаємо, 2016 року FH ставив Україні 4,68 бала, 2015-го – 4,75, а найгірші показники були в 2013-2014 роках (4,86 і 4,93 відповідно), за президента Віктора Януковича.

Нові показники зазначено в доповіді “Країни у перехідному періоді 2018. Протистояння нелібералізму”, оприлюдненій міжнародною неурядовою організацією Freedom House (“Дім свободи”).

Загалом у 2018 році зареєстровано найбільший спад показників демократичних процесів за всю 23-річну історію дослідження становища в різних країнах “перехідного періоду”, передає “Голос Америки”.

19 із 29 країн, проаналізованих у доповіді, показали, що рівень розвитку демократії у 2018 році знизився. Вже другий рік поспіль автори доповіді констатують, що, серед цих країн спостерігається більше консолідованих авторитарних режимів, ніж консолідованих демократій.

“Політика неліберальної демократії стає новою нормою в Європі”, – заявив президент Freedom House Майкл Абрамовітц.

За його словами, керованим урядом наклепницьким кампаніям, спрямованим проти організацій громадянського суспільства, журналістів та політичної опозиції, проклали шлях в Росії та Центральній Азії, але вони дедалі частіше застосовуються в цілому регіоні. Це вже не проблема, яка існує в одній чи в двох країнах. Для захисту демократії, лідери повинні протидіяти нападам на демократичні принципи, зокрема, коли ці напади чиняться недалеко від дому, заявив Абрамовітц. І те, що діється в Центральній та Східній Європі не можна відокремити від того, що відбувається в Європі загалом.

“Дім свободи” поширив мапу-інфографіку, в якій показано рівень демократії в різних пострадянських країнах, що аналізуються.

“Усталена” демократія зафіксована в Чехії, Словаччині, Словенії, Польщі та трьох країнах Балтії.
Найвищий показник – в Естонії (1,82), порівняно найнижчий у цій групі – в Польщі (2,89).

“Напівусталена” демократія – в Болгарії (3,39), Румунії, Угорщині, Хорватії, Сербії (3,96).

Україна віднесена до середньої групи з п’яти – “перехідний уряд або гібридний режим”. Наш показник – 4,64. Це стільки ж, як у Боснії й Герцеговині, але менше, ніж в Албанії (4,11) та в Македонії (4,36).
Гірші за Україну показники в “помаранчевій” групі мають Грузія, Молдова й Косово.

“Напівусталений авторитарний режим” зафіксовано у Вірменії.

Темно-синім кольором показано “усталені авторитарні режими” – від Киргизстану (6,07), Росії й Білорусі (по 6,61) до Туркменістану (6,96).
У цій же групі – Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Азербайджан.

Щодо України, автори доповіді FH відзначають, що вперше з часу революції 2014 року зареєстровано спад показників демократичних процесів. Зокрема, з продовженням керованого Росією конфлікту на сході країни українські політики користуються почуттями патріотизму, щоб нападати на неурядові організації та журналістів, звинувачуючи їх у підриванні воєнних зусиль.

“Напади на громадянське суспільство і політичних опонентів підірвали рушійну силу процесу реформ в Україні”, – зауважив директор проекту “Країни в перехідному періоді” Нейт Шенкан.

Він вказав на те, що хоча реформи щодо децентралізації тривають, інші ключові пріоритети, в тому числі заходи щодо боротьби з корупцією, зайшли в глухий кут.

Вікно можливостей для України не закрилося, але воно звузилося, зазначив Шенкан.

Доповідь під назвою “Країни в перехідному періоді” оприлюднюється щороку, починаючи з 1995 року. Вона охоплює 29 посткомуністичних країн колишнього Радянського Союзу, а також Центральної, Східної Європи та Балкан.

Читайте також:
Ситуація з демократією в Україні поліпшується. Рейтинг Freedom House 2017

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна