Рада ще раз провалила скасування е-декларування антикорупціонерами

 

Верховна Рада не підтримала президентський законопроект, який стосувався скасування е-декларування для громадських активістів-антикорупціонерів.

На ранковому засіданні у вівторок, 3 квітня, парламент віддав за цей проект у першому читанні 157 голосів. При цьому лише 90 голосів дала фракція Блоку Порошенка

Також Рада не підтримала законопроект, внесений фракцією ВО “Батьківщина” (156 голосів).

Як передає УНІАН, президентський проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги” (реєстраційний номер 6674) передбачав виключити обов’язок подавати декларацію громадськими активістами, фізичними особами, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції. Водночас ним було передбачено зобов’язання громадського об’єднання у визначених законом випадках забезпечувати оприлюднення інформації про фінансування його діяльності – пропонувалися зміни до закону “Про громадські об’єднання”, аби ГО, загальний річний дохід якого перевищує 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня, зобов’язане оприлюднити на сайті своєму і НАЗК до 1 квітня річний фінансовий звіт про свою діяльність.

Проект закону “Про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій осіб” (реєстраційний номер 6271), внесений фракцією “Батьківщина”, передбачав, що дія закону “Про запобігання корупції” не поширюється на громадських активістів, осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції (як безпосередньо, так і через третіх осіб або будь-яким іншим способом, передбаченим відповідною програмою (проектом).

При цьому Рада не підтримала рішення відправити законопроекти на доопрацювання в комітет та авторам законодавчої ініціативи, тому законопроекти вважаються відхиленими, визнав голова ВР Андрій Парубій.

Цього ж дня Рада не змогла включити до порядку денного ще кілька законопроектів про відтермінування та скасування декларування для громадських активістів.

Як відомо, що президент Петро Порошенко публічно просив депутатів скасувати вимогу закону, прийнятого 27 березня 2017 року і ним підписаного, про зобов’язання громадських активістів-антикорупціонерів подавати електронні декларації разом із держслужбовцями.
Після цього президент вніс на розгляд ВР пакет законів про скасування е-декларування антикорупційних ГО.

Уперше Рада провалила скасування е-декларування для антикорупціонерів 22 березня.

Відтак до 1 квітня вони мали звітувати на сайті НАЗК.

Скасувати е-декларування для громадських активістів вимагають міжнародні структури, які, власне, і надають антикорупційним ГО це фінансування.

Читайте також:
Єврокомісар розкритикував нескасування е-декларацій
для антикорупціонерів в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна