Чехія видала знакового російського хакера до США, а не до Росії

 

Влада Чехії видала Америці підозрюваного в хакерстві громадянина РФ Євгена Нікуліна, екстрадиції якого вимагали і США, і Росія.
Це підтвердили в міністерстві юстиції Чехії.

“Ми підтверджуємо екстрадицію до США. Він уже вилетів”, – заявила речниця мін’юсту агенції Reuters 30 березня.

Напередодні спікер Палати представників США Пол Раян під час візиту до Чехії заявив, що очікує від чеської влади видачі підозрюваного російського хакера в Америку, а не в Росію.

Минулого року суд у Чехії постановив, що 30-річного Нікуліна можна видати і США, і Росії. Остаточне рішення стосовно країни видачі росіянина мав схвалити міністр юстиції країни.

У США Нікуліна звинувачують у розкраданні інформації в інтернет-компаній LinkedIn, Dropbox та низки інших. Його адвокати стверджують, що агенти ФБР США намагалися домогтися від нього зізнань у зламі ресурсів Демократичної партії США в ході президентської кампанії Гілларі Клінтон.

Нікулін заявляв, що не причетний до кібератак на сервери Демократичної партії США, і заперечував звинувачення американських правоохоронців.

Росія також зверталася з вимогою екстрадиції Нікуліна за обвинуваченням у крадіжці, організованій через інтернет.

Євген Нікулін був арештований чеською поліцією у співпраці з ФБР США в жовтні 2016 року на підставі ордера Інтерполу, виданого за запитом США.
Після його арешту Москва звинуватила Вашингтон у переслідуванні її громадян і обіцяла боротися за екстрадицію Нікуліна, нагадує Радіо Свобода”.

Читайте також:
Стало відомо, які документи поцупили в уряду ФРН російські хакери

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна