Нормандська четвірка з Путіним оприлюднила заяву про великоднє перемир’я на Донбасі

 

Напередодні “великоднього перемир’я” лідери країн “нормандської четвірки” оприлюднили заяву, в якій “підтвердили їхню відданість імплементації Мінських домовленостей у всіх її вимірах (безпековому, політичному, гуманітарному та соціально-економічному)”.

Документ підписали президенти України Петро Порошенко, Франції – Еммануель Макрон, Росії – Володимир Путін та канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Текст заяви вдень 29 березня оприлюднила прес-служба президента України.

Зазначається, що лідери четвірки “розглянуть можливі шляхи прискорення імплементації домовленостей у найближчі місяці”.

“У цьому зв’язку вони привітали домовленість щодо поновлення з 30 березня 2018 року режиму припинення вогню з нагоди Великодніх свят, досягнуту Тристоронньою контактною групою 26 березня 2018 року. Лідери підкреслили важливість її ретельного дотримання та забезпечення ефективного моніторингу і верифікації з боку СММ ОБСЄ”, – зазначено в повідомленні.

На тлі успішного звільнення близько 300 осіб 27 грудня 2017 року лідери “нормандської четвірки” закликали докладати більше зусиль з метою звільнення решти утримуваних осіб відповідно до формули “всіх на всіх”.

Коментар

Підтримка президентом РФ Володимиром Путіним спільної заяви лідерів країн “нормандської четвірки” щодо “великоднього перемир’я” на Донбасі покладає на нього відповідальність за дотримання тиші.
Про це заявили перший заступник голови Верховної Ради, уповноважена президента з питань Донбасу Ірина Геращенко.

“Чому важливо, що Путін доєднався до заяви “нормандської четвірки” на підтримку перемир’я? По-перше, саме від нього залежать дії бойовиків, тиша чи загострення на фронті. Звернувся Путін до сателітів звільнити заручників – й відбулося звільнення, яке до того бойовики два роки блокували”, – зазначила віце-спікер у “Фейсбуці“.

“Якщо режим тиші буде порушено бойовиками, це означатиме відповідальність окупаційного режиму і російського президента, який публічно підтримав перемир’я. І перед лідерами “нормандського формату” теж”, – зауважила Геращенко.

Разом з тим вона скептично висловилася щодо того, чи вірить у дотримання проголошеного 13-го за рахунком перемир’я, але наголосила, що хочеться сподіватися на зниження агресії і обстрілів.

Читайте також:
Перемир’я в АТО суттєво зменшують число втрат.
ВЕЛИКА ІНФОГРАФІКА 2017-2018

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна