У Раді зареєстрували компромісний законопроект про соцгарантії для заручників ОРДО та РФ

 

У Верховній Раді у вівторок, 27 березня, зареєстровано проект закону “Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами”.
Як повідомляє “Новинарня“, співавторами законопроекту №8205 виступили Юрій Шухевич, Ірина Геращенко, Олександр Тертьяков, Ірина Луценко та інші – загалом 19 депутатів.

Як зазначила перший віце-спікер Ірина Геращенко, до роботи над проектом долучилися представники комітетів ВР з питань прав людини й у справах захисту ветеранів та учасників бойових дій, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, колишні заручники.

“Ідея щодо визначення статусу незаконно утримуваних – чи то мова йде про заручників на окупованих територіях, чи політв’язнів Кремля – дискутувалася давно. Й у Верховній Раді було зареєстровано кілька відповідних законопроектів, які регулювали цю проблематику, також і мого авторства. Але ми домовилися з авторами альтернативних проектів відкликати їх і напрацювати спільний, який враховуватиме норми закону про деокупацію”, – пояснила Геращенко у “Фейсбуці“.

За її словами, термінологія законопроекту враховує українське законодавство й міжнародні конвенції.

“Під дію законопроекту мають потрапити всі ті, хто незаконно утримувався в тюрмах ОРДЛО і РФ через військову агресію, що розпочалася з 20 лютого 2014 року.
Законопроект визначає правовий статус незаконно утримуваних і певні соціальні гарантії, як-то разова грошова виплата, яку має визначати Кабмін після звільнення людини (враховуючи можливості українського бюджету, тобто ми не фіксуємо цю суму, вона залежить від бюджетних можливостей і є разовою). Також у законопроекті чітко вказується, що дезертири, інші особи, хто співпрацював з окупаційним режимом (якщо це встановлено спеціальними службами, військовою прокуратурою), не мають право на отримання соціальної разової виплати”, – зазначає перший заступник голови парламенту.

Також проектом пропонується ще раз законодавчо зафіксувати, що протягом перебування в полоні військовослужбовцям нараховується заробітна плата.
“Ця норма працює і зараз, але буває багато скарг від родин заручників на бюрократичні перепони”, – зауважила Геращенко.

“Важливо, що держава посилить правовий захист заручників, допомогу в підготовці позовів задля притягнення причетних до катувань і незаконних утримань”, – підкреслила Ірина Геращенко.

“Якщо чесно, певні норми законопроекту здаються мені менш реалістичними, зокрема соціальне житло, але на цьому наполягали інші автори законопроекту, як-то шановний Юрій Шухевич. Бо ці норми потребують значних видатків з бюджету , яких немає. Тому, впевнена, до другого читання законопроект буде допрацьовано й позбавлено певного популізму”, – додала перший віце-спікер.

Читайте також:
“Не всі герої”. На 14 звільнених з полону ОРДЛО військових є справи за дезертирство

Рада підтримала звернення з переліком імен усіх українських політв’язнів у Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна