Взяття сирійського Афріна турками: курди втекли, США і ЄС занепокоєні

 

США занепокоєні подіями в сирійському місті Афрін, що перебувало під контролем курдських повстанців, однак звідки втекла більшість населення на тлі наступу армії Туреччини.
Про це йдеться у заяві Держдепартаменту США в понеділок, 19 березня.

Напередодні стало відомо, що повстанці з Вільної сирійської армії за підтримки ЗС Туреччини захопили центральну частину Афріна, який перебував під контролем курдів з 2012 року.

Як підтвердив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, це сталося у неділю вранці, 18 березня.

Понад 150 тисяч жителів Афріна втекли з міста за останні дні. За словами місцевих активістів, загинули 280 цивільних. Військові прочісували вулиці в центрі міста у пошуках бійців курдських загонів народної самооборони.

“Сполучені Штати глибоко стурбовані повідомленнями з міста Афрін за останні 48 годин. Схоже, що велика частина населення міста, де переважають курди, була евакуйована на тлі загрози нападу з боку турецьких збройних сил та опозиційних сил, який підтримує Анкара”, – йдеться в заяві Держдепу.

Вашингтон також висловив занепокоєння через складну гуманітарну ситуацію та повідомлення про мародерство в Афріні.

“США закликають всіх відповідних суб’єктів, що діють на північному заході (Сирії), зокрема Туреччину, Росію та сирійський режим, забезпечити доступ для міжнародних гуманітарних організацій, сприяти терміновій доставці гуманітарної допомоги особам, переміщених в результаті насильницьких дій, а також розробити скоординовану програму для безпечного і добровільного повернення людей в свої будинки в місто Афрін якомога швидше”, – заявили у Держдепартаменті США.

У США вважають, що бойові дії на заході Сирії за останні два місяці, в тому числі в регіоні Афрін, відволікли увагу від кампанії боротьби проти терористичного угруповання “Ісламська держава”, що “надало можливість ІДІЛ для відновлення на окремих територіях”.

“Ми закликаємо всі сторони в Сирії зосередити увагу на цій серйозній загрозі зі сторони ІДІЛ”, – йдеться в заяві Держдепу.

Того ж дня, 19 березня, глава дипломатії ЄС Федеріка Мегеріні розкритикувала Туреччину за військову операцію в Афріні та закликала Анкару забезпечити деескалацію ситуації.

Як повідомляла “Новинарня“, в січні 2018 року Туреччина розпочала на півночі Сирії наземну операцію “Оливкова гілка”. Турецькі війська перетнули кордон Сирії та разом з бійцями союзної Вільної сирійської армії (FSA) вступили в бойові зіткнення із курдськими Загонами народної самооборони (YPG).
Анкара називає YPG “терористами”, вважаючи їх сирійським відгалуженням забороненої у Туреччині Робітничої партії Курдистану.
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв змести курдських бійців по всій довжині кордону.

Після взяття 18 березня ключового міста в регіоні, Афрін, в Анкарі заявили, що турецькі війська не залишаться тут та передадуть контроль над регіоном його “справжнім господарям”.
Про це сказав 19 березня віце-прем’єр Туреччини Бекір Боздаг, передає Reuters.

Заступник прем’єр-міністра повідомив журналістам, що Туреччина вже значно скоротила загрозу щодо власних кордонів після захоплення Афріна.

Боздаг заявив, що Туреччина зібрала більшість зброї, наданої США “Загонам народної оборони”, після того, як YPG, втікаючи із міста, залишили її там.

Читайте також:
Армія Туреччини зазнала найбільших втрат від початку інтервенції в Сирію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна