Голову Єврокомісії критикують за привітання Путіну, з яким тим часом планує зустрітися Трамп

 

Президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер привітав Володимира Путіна з переобранням на посаді президента, заявивши, що позитивні відносини ЄС та РФ є ключовим фактором для безпеки континенту.

Про це на прес-конференції у Брюсселі повідомив речник Єврокомісії Маргаритіс Схінас, пише “Європейська правда“.

За його словами, Юнкер написав Путіна листа, уривки з якого речник зачитав журналістам.

“Я завжди заявляв, що позитивні відносини між Європейським Союзом та Російською федерацією є ключовими для безпеки нашого континенту. Нашою спільною метою має бути відновлення загальноєвропейського безпекового порядку”, – процитував президента Єврокомісії Схінас.

Юнкер також висловив сподівання, що Путін використає свій четвертий термін для досягнення цієї мети. “Я завжди буду партнером у цьому прагненні”, – додав очільник виконавчого органу ЄС.

Після цього привітання Юнкер потрапив під вогонь критики. Глава групи британської Консервативної партії в Європейському парламенті назвав лист Юнкера до Путіна “огидним”, наголосивши, що своїм привітанням очільник Єврокомсіії фактично “потурав чоловіку, який являє собою явну загрозу для західної безпеки”.

 

“Це ганебний лист від Жан-Клода Юнкера”, – наголосив євродепутат Ешлі Фокс, якого цитує AFP.

“Його нездатність згадати про відповідальність Росії за військову атаку нервово-паралітичною речовиною на безневинних людей у моєму виборчому окрузі викликає огиду”, – додав британець.

Координатор із Brexit в Європейському парламенті, колишній прем’єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт також приєднався до критики, заявивши в “Твіттері”, що “це не час для привітань”.

Верхофстадт наполягає на тому, що зв’язки з Росією “повинні залежати від дотримання норм міжнародного порядку”.

Раніше офіційний представник ЄС повідомив, що президент Європейської ради Дональд Туск, який часто займає жорстку позицію щодо Росії, не вітав Путіна.

“Президент Туск не відправляв такого листа і я не здивуюся, якщо не відправить його взагалі”, – додав чиновник.

Не збирається надсилати вітання Путіну і президент Польщі Анджей Дуда. Про це заявив голова його канцелярії Кшиштоф Щерський в ефірі RMF FM.

Щерський пояснив, що на думку президента Польщі, “зараз не слушний момент для привітань”.

“Трошки кумедно, що дехто намагається надіслати вітання до оголошення і затвердження результатів виборів”, – додав Щерський.

Водночас він не виключив, що Дуда надішле формальне дипломатичне вітання з нагоди вступу Путіна на посаду.

Натомість президент США Дональд Трамп спростував попередні повідомлення ЗМІ про те, що він нібито не збирається вітати нового-старого президента Росії.

Під час зустрічі в Білому домі з принцем Саудівської аравії Мухаммедом бін Салманом Трамп заявив, що дзвонив Путіну, щоб поздоровити його з перемогою на виборах, і запропонував зустрітися.

Як повідомляє Reuters,Трамп сказав журналістам, що зустрінеться з Путіним “у недалекому майбутньому”, щоб обговорити гонку озброєнь між двома країнами, а також ситуацію в Україні, Сирії та Північній Кореї.

Трамп додав, що гонка озброєнь між США та Росією “виходить з-під контролю… і ми ніколи нікому не дозволимо навіть наблизитися до того, що у нас є”.

На сайті  Білого дому зявилося коротке повідомлення про телефону розмову Трампа та Путіна, в якій зазначається, що “обидва лідери обговорили стан двосторонніх відносин і вирішили продовжити діалог щодо взаємних пріоритетів та викликів національної безпеки”.

“Президент Трамп привітав президента Путіна з переобранням 18 березня і підкреслив важливість ядерного роззброєння Корейського півострова. Двоє лідерів підтвердили необхідність того, щоб Сполучені Штати та Росія продовжували спільні зусилля щодо стратегічної стабільності”, – йдеться у заяві.

Як писала “Новинарня“, раніше Путіна привітали з переобранням канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент цієї країни Вальтер Штайнмайєр.

Подзвонив Путіну і президент Франції Еммануель Макрон. Але, як повідомляє Єлисейський палац, у цій розмові Макрон наголосив, що Росія повинна надати пояснення щодо своєї можливої ​​причетності до інциденту з отруєнням Сергія Скрипаля та його доньки в Солсбері.

“Президент закликав російську владу пролити світло на відповідальність, пов’язану з неприйнятним нападом у Солсбері, а також рішуче повернути під контроль можливі програми, про які могло бути не заявлено Організації по забороні хімічної зброї”, – йдеться в заяві адміністрації Макрона.

Президент Франції також поінформував Путіна про заходи, вжиті для забезпечення безпеки французьких громадян після отруєння в Солсбері.

Не оминув Макрон і теми України та Сирії.

Він нагадав, що Франція, як і раніше, твердо стоїть за повне відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і якнайшвидше ефективне виконання Мінських угод.

Макрон висловив серйозну стурбованість ситуацією в сирійському Афріні і в Східній Гуті, і закликав Росію докласти всіх зусиль, щоб зупинити бойові дії і загибель серед цивільного населення.

“Президент Республіки підтвердив свою переконаність в тому, що співпраця між Європою і Росією необхідна для безпеки європейського континенту в інтересах наших країн”, – йдеться також у повідомленні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна