ЗМІ знайшли докази існування “таємного ізолятора СБУ”. ВІДЕО

 

Журналісти “Громадського ТБ” розповіли, що знайшли нові факти, які свідчать про функціонування ізолятора Харківського управління Служби безпеки України в 2014-2016 роках, який офіційно не працював.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться у розслідуванні “Громадського”.

Журналісти розповіли, що поговорили із п’ятьма особами з числа сепаратистів – прибічників “ДНР” 2014 року. Ці люди стверджують, що більше року утримувалися в ізоляторі Харківського обласного управління СБУ без суду та слідства.
Серед них – Микола Вакарук, Костянтин Безкоровайний, Віктор Ашихмін, Юрій Ілюхін та Юрій Тищенко.

У 2014 році вони допомагали сепаратистам і бойовикам на Донбасі – організовували псевдореферендум, вішали прапор так званої “ДНР”, патрулювали населені пункти (міста Українськ, Костянтинівка та ін.). Однак жодних офіційних звинувачень проти них не висунули, після звільнення документів про відбування ув’язнення не видили, лише по 100 грн.

Зазначається, що офіційно ізолятор Харківського управління СБУ не працює вже тривалий час. За твердженнями голови облуправління СБУ Едуарда Кріцина, в СІЗО зробили якісний ремонт в рамках підготовки до Євро-2012. Там могли утримувати іноземних вболівальників, які порушували громадський порядок.
Однак, за словами представника СБУ, під час Євро-2012 не було таких порушників, і наразі ізолятор не використовують.

Водночас чоловіки з Донеччини в розслідуванні “Громадського” стверджують, що їх утримували в харківському СІЗО СБУ з 2014 року.

Трьом із них показали відео, яке відзняли журналісти місцевих харківських ЗМІ під час демонстрації камер ізолятора з ініціативи голови СБУ Василя Грицака.
Усі троє розповіли про деталі з приміщень ізолятора, яких не було на відео. Журналістка Настя Станко перевірили ці факти під час візиту до Харківського управління СБУ в січні 2017-го та знайшла деталі тюремного побуту, про які розповідали ці люди.

“Наприклад, дірка в полікарбонаті на вікні 1-ї і 3-ї камер, яку, як вони стверджують, самі продерли, щоб дивитися, що відбувається у дворику СБУ.  Або вмикачі/вимикачі витяжки в кінці коридору ізолятора, які з’єднані з кнопками виклику охорони”, – зазначає “Громадське”.

Варто зазначити, що умови в СІЗО комфортні, ремонт якісний, плитка і сантехніка нова, є бойлери тощо.
Один із колишніх в’язнів “таємного ізолятора” розповів, як його залучали до виконання ремонтних і монтажних робіт.

Також журналісти були у харківській лікарні, в яку, за твердженням Миколи Вакарука, його вивозили з ізолятора на операцію на нирках – під вигаданим ім’ям, у супроводі СБУ.
Чоловіка впізнав персонал лікарні та підтвердив, що він лікувався під іншим прізвищем (як Сергій Іванов).

“Громадське” зазначило, що надіслало запит до Служби безпеки. У ньому вони поцікавилися, коли робили ремонт до Євро-2012, хто був підрядником та скільки грошей витратили.

“Нам відповіли, що через три роки всі документи про це знищено відповідно до закону про порядок зберігання господарських документів. Ми також розпитали в управліннях СБУ в Донецькій та Львівській областях, де також проходили матчі Євро-2012, чи вони облаштовували непрацюючі ізолятори до чемпіонату. Нам відповіли, що ні”, – повідомляє видання.

Крім того, за інформацією “Громадського”, була закрита єдина справа за фактом незаконного утримування людей, яку порушила військова прокуратура на прохання міжнародних правозахисних організацій.

Тоді потерпілим визнали Костянтина Безкоровайного. Однак його справу закрили 10 березня 2017 року. Причиною, за твердженнями військової прокуратури, стала відсутність складу злочину.

“Громадське” нагадало, що у 2016 році СБУ не одразу надала доступ до ізолятора представникам підкомітету ООН із запобігання катувань.

Журналістка Станко ставить риторичне запитання, навіщо було потрібне таємне утримання в’язнів в СІЗО СБУ Харкова, якщо їх не засудили і не обміняли в ОРДЛО на українських полонених.

Читайте також:
“Таємні тюрми СБУ”: спецслужба надала підкомітету ООН з катувань
доступ до всіх приміщень

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна