Парламент обрав Людмилу Денисову з “НФ” омбудсменом замість Лутковської

 

Верховна Рада призначила на посаду уповноваженого з прав людини в Україні депутата парламенту від “Народного фронту” Людмилу Денисову.

Як передає “Новинарня“, на вечірньому засіданні 15 березня за неї віддали голоси 280 народних депутатів.

Голоси по фракціях: БПП – 111, “Народний фронт” – 74, “Опоблок” – 25, “Відродження” – 19, Радикальна партія Ляшка – 18, “Воля народу” – 10, “Батьківщина” – 7, позафракційні – 16, “Самопоміч” – 0.

Голова Комітету з питань людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря спершу доповів про те, яким способом має відбуватися голосування за кандидатури на посаду уповноваженого ВР з прав людини. Річ у тім, що виникла колізія правових норм двох законів України, за одним із яких – і це власне закон про уповноваженого – голосування має проходити таємно, а за іншим – у звичайному режимі.

Однак голова ВР Андрій Парубій надав роз’яснення регламентного комітету, яке дозволило голосувати кнопками.

Кандидати на посаду Людмила Денісова та Андрій Мамалига виступили з програмами своєї діяльності на посаді омбудсмена.

Денисова заявила, що головна мета – захистити право людини на життя, адже у війні на Сході загинуло 10 тисяч осіб. Вона також обіцяла зосередитися на правах пенсіонерів, вимушених переселенців, забезпечити свободу слова, дотримання прав людей в усіх сферах життєдіяльності, боротися з бідністю, продовжити роботу для обміну полоненими тощо.

Мамалига розповів, що відстоював у Європейському суді з прав людини ще права активістів акції “Україна без Кучми” та учасників Майдану, і обіцяв контролювати дотримання прав людини, у першу чергу, у соціальній та правовій сфері.

Під час обговорення депутат від “Самопомочі” Руслан Сидорович та депутат від БПП Мустафа Найєм наголошували на тому, що уповноваженим з прав людини має бути людина, яка не має відношення до будь-якої політичної партії, найкраще – правозахисник.

Зрештою за результатами рейтингового голосування кандидатура Денисової набрала 273 голоси проти 111 – Мамалиги.

На вирішальне голосування було внесено кандидатуру Денисової, і вона під овації фракції “Народний фронт” здобула більшість; депутатці одразу подарували великий букет квітів.

Також на вечірньому засіданні Рада проголосувала за позбавлення Денисової мандата народного депутата. Вона подала заяву про вихід із “Народного фронту” і склала присягу омбудсмана.

Як відомо, омбудсман в Україні обирається на п’ять років. Досі на цій посаді працювала Ніна Карпачова (1998-2012) і Валерія Лутковська (2012-2018).

Денисова Людмила Леонтіївна

Народилася 6 липня 1960 року в місті Архангельськ, Росія.

Освіта
У 1978 році закінчила Архангельське педагогічне училище за спеціальністю “вихователь дитсадка”.
У 1982-1989 рр. навчалася на юридичному факультеті Ленінградського державного університету за спеціальністю “Правознавство”., а з 1993 по 1995 рр. – у Таврійському інституті підприємництва та права на економічному факультеті за спеціальністю “Облік і аудит”.

Кар’єра
1979 р. – вихователь дитсадка. 1980 – 1989 рр. – секретар судового засідання, завідуюча канцелярією, консультант Архангельського обласного суду.
1989 р. – юридичний консультант Кримського обкому ЛКСМ України.
1991-1993 рр. – інспектор з кадрів, заступник начальника відділу надходження коштів і комерційної діяльності, в.о. начальника Кримського республіканського управління Пенсійного фонду України.
1993-1998 рр. – начальник управління ПФУ в АР Крим.
1998-2001 рр. – міністр фінансів АР Крим.
2001-2002 рр. – начальник управління Держказначейства в АР Крим.
Заступник голови руху “Прозора влада”.
2003-2006 рр. – голова наглядової ради, голова ТОВ “Корпорація “Гуматекс”.
2006-2007 рр. – депутат Верховної Ради V, VI скликання від Блоку Юлії Тимошенко. 2007-2010 рр. – міністр праці та соціальної політики України в другому уряді Тимошенко.
2012-2014 рр. – народний депутат України VIІ скликання (БЮТ).
У лютому-листопаді 2014 р. – міністр соціальної політики України.
З 27 листопада 2014 р. – народний депутат України VIII скликання від “Народного фронту”.
15 березня 2018 р. – обрана Уповноваженим ВР з прав людини.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна