Facebook масово блокує акаунти українських громадських діячів

 

Facebook масово блокує акаунти українських громадських діячів, відомих блогерів, журналістів і волонтерів, які розповідають правду про російську агресію на території України, через скарги проросійських ботів.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook благодійний фонд допомоги армії «Повернися живим».

«Масова атака на український сегмент Facebook! Уже кілька днів триває атака з РФ на сторінки наших волонтерів, активістів, журналістів, блогерів і лідерів громадської думки. Проросійські боти і сторона окупантів активно скаржаться на акаунти українців у соцмережі, що призводить до бану», – йдеться в повідомленні.

У фонді припускають, що масова атака на українські сторінки в соцмережі пов’язана з майбутніми виборами президента РФ.

«18 березня в Росії відбудуться вибори президента. Тому є ймовірність, що масова атака на українських активістів у Facebook – це ще один прояв страху окупантів перед Україною та її громадянами», – зазначають у фонді.

За інформацією фонду, причиною бана стають старі публікації про війну на Донбасі, анексію Криму та коментарі про Росію.

«Боти по кілька тисяч передплачують сторінки українських активістів і волонтерів, ретельно аналізують їх публікації до 2013-2014, а потім відправляють адміністрації Facebook скарги», – повідомляють представники фонду.

У фонді радять користувачам закривати старі пости в налаштуваннях, щоб уникнути бана.

«За стару публікацію в бан відправили засновника фонду «Повернися живим» Віталія Дейнегу. Також без можливості реагувати у Facebook залишилися більшість розслідувачів і спікер міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm Михайло Макарук, військовий оглядач і головний редактор порталу «Інформаційний спротив» Юрій Карін, продюсер Олена Мозгова, заступник шеф-редактора сайту «Обозреватель» Анна Молчанова та інші», – повідомили у фонді.

Відзначається, що подібна масова атака вже була пару років тому, коли акаунти українців банили у Facebook за фотографії та карикатури на російського президента і лідерів бойовиків.

У свою чергу, заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін звернувся до європейського офісу Facebook для вирішення цієї проблеми.

«Сьогодні (13 березня) я направлю звернення до колег із європейського офісу Facebook щодо цієї проблеми. Є підозри, що окремі бани за пости в минулому мають формальну легітимність, оскільки в 2014 році ми слів не підбирали, але адміністрації соцмережі на це пофіг звичайно», – написав Золотухін на своїй сторінці у Facebook.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна