Актриса Ахеджакова напередодні виборів президента РФ: Крим уже не наш, але нинішня ситуація – це надовго

 

Народна артистка Росії Лія Ахеджакова вважає, що коли-небудь влада в Росії зміниться й окупований Крим повернеться під контроль України.

Про це актриса розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода.

“Мене це так ранить, коли люди, мною шалено шановані, з якими я завжди знаходила якусь згоду і з якими я разом виходжу на сцену, раптом озвіріло кричать: «Крим наш! Наш російський Крим!» Мене це так ранить! Не хочеться в це лізти. Я тільки знаю, що він вже не наш. І те, що ми туди влізли… ми завдали нашій економіці величезної шкоди, і ми взагалі наробили таких справ…”, – зауважила Ахеджакова.

“Коли люди займаються пропагандою, вони в дуже невигідному становищі, в жахливо невигідному. Вони втрачають будь-яку привабливість, вони насамперед самим собі брешуть. Їм хочеться говорити, що, мовляв, я так думаю. Але коли прийде інша влада і Крим вже буде не наш, він буде думати так, як вигідно. Тому людина-пропагандист виглядає завжди огидно”, – вважає актриса.

Вона наголосила, що “просто не може знайти слів” для ситуації, яка склалася [між РФ та Україною]. На думку актриси, для того, щоб Росія зупинила нинішню політику щодо України й “повернула” окупований Крим, треба змінити всю російську систему.

Водночас Ахеджакова визнала: “Те, що ми маємо, ми маємо надовго…”

Українського режисера Олега Сенцова, якого російські силовики затримали в Криму, а російський суд засудив до 20 років ув’язнення за звинуваченням у тероризмі, Ахеджакова називає заручником цієї системи і “російської національної ідеї”.

“Олег Сенцов – заручник російської національної ідеї. Йде полювання на вовків, на діячів культури. І що більша фігура, то вигідніше її принизити, задавити, знищити”, – наголосила народна артистка РФ.

Те, що нинішня Росія застосовує практику СРСР – репресії, арешти, тортури, – Ахеджакова пояснює “дуже потужною традицією”.

“Щоб знищити традицію катувань, треба спершу змінити всю правоохоронну систему, потім – узагалі всю систему, де це все буде неможливо. Не можна, щоб люди помирали від туберкульозу й раку без медичної допомоги, навіть якщо вони скоїли злочин. Але ж дуже багато сидить узагалі невинуватих людей!” – обурюється актриса.

Ахеджакова також запевнила, що далеко не все російське суспільство схвально ставиться до такої політики влади й “системи”.

Людей, які абсолютно думають так, як я – маса… На вулицях, правда, їх ніхто не чує. Але з тих, кого дуже добре чути – Саша Сакуров, Юра Шевчук, Андрій Макаревич… Ні, я зараз усіх не згадаю”, – почала перелічувати актриса, додавши до списку незгодних із політикою Путіна Михайла Єфремова та його матір Аллу Покровську, поета Дмитра Бикова тощо.

Водночас Ахеджакова висловила обурення обмеженнями на в’їзд в Україну для тих російських артистів, які гастролювали в окупованому Криму. “Почерк сьогоднішньої Росії й сьогоднішньої України інколи один і той самий – радянський. І на Майдані не цього хотіли люди, і свої життя хлопці з «Небесної сотні» віддали не за це”, – вважає актриса.

Сама вона народилася в Україні й обожнює Крим, але не їздить ні туди, ні в Київ, ні в рідне Дніпро. І не тому, що не кличуть – “кличуть і навіть дуже”.  “Але я знаю, що отримаю за це…” – пояснює Ахеджакова.

Відео:

Нагадаємо, 18 березня 2018 року, в четверту річницю анексії Криму Росією, в РФ відбудуться президентські вибори. Очікується беззаперечна перемога Володимира Путіна, який відтак посяде президентський пост на четвертий термін.

Сам Путін планує відвідати анексований півострів 14 березня.

Офіційний Київ неодноразово підкреслював: вибори російських органів влади в окупованому Криму є незаконними за українським законодавством та не відповідають міжнародним нормам. Так само незаконні візити російських урядовців до Криму.

Україна також не визнала вибори в Держдуму РФ 2016 року, проведені на території анексованого Криму, і обраних там “депутатів”. За це було накладено додаткові санкції.

Читайте також:
Путін про ймовірний відхід РФ із Криму: “Ви що, з глузду з’їхали?”

“Може написати заяву на помилування”. Адвокат розповів, як сидить Сенцов за Полярним колом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна