Режисер Сокуров посперечався з Путіним через ув’язнення українця Сенцова. ВІДЕО

 

Відомий російський кінорежисер Олександр Сокуров («Спаси і збережи», «Молох», «Телець», «Сонце») звернувся до президента РФ Володимира Путіна з проханням переглянути судове рішення щодо засудженого до 20 років позбавлення волі українського режисера Олега Сенцова.
Це спричинило дискусію в ході спільного засідання Ради з питань культури і мистецтва та Ради з російської мови, що відбувалося в Петербурзі, повідомляє “Новинарня” з посиланням на росТБ.

ВІДЕО

“Володимире, Володимировичу, в мене є сердечне прохання як у громадянина Росії, як у режисера. Давайте вирішимо проблему Олега Сенцова. Український режисер. 20 років таборів. У північному таборі сидить хлопець”, – сказав Сокуров, додавши, що йому соромно, за те що проблему ніяк не можуть вирішити.

“Благаю вас, знайдіть рішення цієї проблеми”, – сказав кінорежисер.

“Він режисер, ми б повинні з ним змагатися на фестивалях, але замість цього він сидить у холодній російській в’язниці”, – зазначив Сокуров.

Путін відповів, що питання Сенцова може вирішити тільки суд. “І він засуджений не за творчість, а за те, що взяв на себе зовсім інші функції, як стверджують органи слідства і суду. А саме – фактично присвятив своє життя терористичній діяльності”, – заявив президент РФ.

Сокуров перебив Путіна фразою про те, що в справі Сенцова була “найважча політична колізія”.

“Справа не в тому, що він думає про події в Криму. Справа в його намірах і підготовці протиправних дій, в результаті яких могли постраждати наші громадяни”, – відрізав Путін.

“Але по-російськи і по-християнськи милосердя має бути вищим за справедливість”, – не відступав Сокуров.

“По-російськи і по-християнськи ми не можемо без рішення суду. Повторю ще раз: ніхто його не засуджував за погляди і позицію. Засудження відбулося за його наміри, які могли привести до дій терористичного характеру”, – продовжив Путін, заявивши, що для звільнення Сенуова мають “визріти певні умови”.

Сокуров додав, що на Сенцові “немає смертей”.

“Слава Богу, що немає. Але могли бути, якби йому дозволили зробити його наміри… Але спасибі, що ви звернули на це увагу. Знаю, що це питання чутливе, і матиму це на увазі”, – завершив діалог Путін.

Читайте також:
Джонні Депп взяв участь в акції на підтримку ув’язненого Сенцова. ФОТО

Як відомо, український режисер та громадський активіст Олег Сенцов був затриманий 11 травня 2014 року працівниками ФСБ в Криму. Його звинуватили в скоєнні терористичних актів на окупованому півострові. У серпні 2015 року суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років ув’язнення в колонії суворого режиму.
Режисер назвав справу політичною і сфабрикованою та заявив про застосування тортур. Олег Сенцов відбуває покарання в Якутії.
Міністерство юстиції РФ відмовилося передавати Сенцова Україні. У відомстві заявили, що розглядають його як громадянина Росії після анексії Криму.
В ув’язненні Сенцов отримав Шевченківську премію.

Читайте також:
“Зелене світло для тортур”. Сенцова перевели в штрафний ізолятор

Відомі українці зачитали лист Сенцова. ВІДЕО

Сенцова в Якутську помістили у камеру з “пекельними” умовами. ФОТО

Політв’язень Сенцов на етапі в Якутію: “За цього режиму правосуддя в РФ неможливе”. ВІДЕОІНТЕРВ’Ю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна