НП: українських експедиторів, яким у Росії підкидають наркотики, надалі шантажем вербують в “Д/ЛНР”

 

У 2017 році російські спецслужби завербували сотні українців, і частину з них шантажем змушують воювати за бойовиків на Донбасі.

Про це заявив начальник Департаменту протидії торгівлі людьми Артем Крищенкоповідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ.

За його словами торік оперативники викрили організацію ТОВ “Експедиція”, яка завербувала близько сотні громадян в Україні для роботи в Росії: їм обманом підкладали для транспортування наркотики, а потім засуджували до відбування покарання.

“За нашими джерелами, українців, які відбувають покарання на території сусідньої держави, вербують представники ФСБ воювати на Донбасі. Їм пропонують рік контракту [х НЗФ ОРДЛО] або тюремний строк. Хто погоджується на рік контракту, тому обіцяють “чисті” документи і можливість повернутися в Україну”, – розповів Артем Крищенко.

“Завербованим особам ще на території нашої держави дають “службові” мобільні телефони. Цими ж номерами люди користуються в приватних розмовах. Всі дзвінки прослуховуються. Коли людина вже збирається повернутися додому і каже це комусь в телефонній розмові, її тут же затримують”, – нагадав він схему залучення таких заручників.

Крищенко додав, що серед завербованих осіб люди різних вікових категорій – студенти, старші люди, сімейні пари.

За його словами, велика кількість осіб потрапили до Росії обманним шляхом.

Справа щодо ТОВ “Експедиція” наразі слухається у Солом’янському суді Києва, на лаві підсудних перебувають п’ять осіб, каже представник Нацполіції.

Крищенко зазначив, що війна на Донбасі та незакритий кордон із Росією збільшили кількість жертв сучасного рабства та дозволяють злочинцям безперешкодно приїздити в Україну.

Він розповів, що у 2017 році в Україні було виявлено загалом 346 факти торгівлі людьми. Встановлено 367 потерпілих, з яких 161 – чоловіки, 184 – жінки та 22 – неповнолітні.

Читайте також:
У Росії арештували майже півсотні українських наркокур’єрів. МЗС ПОПЕРЕДЖАЛО

З початку року понад 100 легковірних “експедиторів”
з України арештовані в РФ як наркокур’єри. СХЕМА ШАХРАЙСТВА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна