З початку року понад 100 легковірних “експедиторів” з України арештовані в РФ як наркокур’єри. СХЕМА ШАХРАЙСТВА

 

За сім місяців 2016 року на адресу МЗС надійшло більше 100 повідомлень та звернень від членів родин заарештованих громадян України, які утримуються на території Росії‬ за обвинуваченням у скоєнні злочинів, передбачених ст. 228 КК РФ (незаконний збут та розповсюдження наркотичних речовин).
Про це повідомив Департамент консульської служби МЗС України за підсумками зустрічі з представниками міжнародної організації з міграції в Україні та українськими правозахисниками.

На зустрічі обговорили взаємодію в питаннях забезпечення прав та інтересів громадян України “в контексті загострення ситуації навколо триваючої практики безпідставних затримань та арештів співвітчизників на території Росії за обвинуваченнями в незаконному обігу наркотиків”.

В МЗС нагадують, що громадян України (переважно молодого віку) регулярно втягують у злочинну діяльність з перевезення наркотиків через оголошення про прийом на роботу кур’єрами-експедиторами, зокрема в інтернет-магазинах, які спеціалізуються на доставці фасованих товарів. Таким працівникам пропонують високі заробітки, безкоштовний переїзд до місця призначення, проживання, відшкодування інших витрат, придбання мобільного телефону тощо.

Іноді пропонована зарплата може сягати 7 тис. грн. на тиждень, тож не дивно, що багато охочих “клюють” на таку приманку.

“Після нетривалого часу роботи українці затримуються російськими правоохоронними органами під час виконання ними чергового замовлення з доставки товару за призначенням на підставі виявлення серед вмісту пакунку, що доставляється, наркотичних речовин”, – зазначено в повідомленні Департаменту консульської служби.

“Є всі підстави вважати, що в переважній більшості випадків наші співвітчизники стають жертвами торгівлі людьми, залишаючись таким чином без заробітку та втягнутими в шахрайські схеми на території РФ, внаслідок чого потрапляють до в’язниць”, – ідеться в повідомленні ДКС.

На сьогодні МЗС України відомо про низку структур, які причетні до протиправного позбавлення волі наших співвітчизників в Росії.
Про це повідомлено компетентні органи України задля припинення згаданими суб’єктами незаконної діяльності та попередження в майбутньому подібних випадків за участю громадян України.

ДКС подає приклади рекламних оголошень, через які багатьох українців було втягнуто у протиправну діяльність на території Російської Федерації.

реклама експедитор наркотрафік

реклама експедитор наркотрафік 1

реклама експедитор наркотрафік 2

Також як приклад необачного влаштування на таку роботу в Росії ДКС МЗС публікує лист дружини громадянина України із міста Дніпродзержинськ (тепер  – Кам’янське), який працював кур’єром і був затриманий в РФ за розповсюдження наркотичних засобів.

Діставшись поїздом до Москви і підтвердивши “менеджеру” своє перебування там фотографією, надісланою через мобільний додаток, надалі українець розвозив за різними адресами, зокрема й літаком, “запаяні посилки”, у яких зрештою виявили “спайс”.

Перед прийняттям на роботу чоловік питав, звідки така велика зарплатня – 25 тис. рублів щотижня. На що отримав відповідь: “Компанія міжнародна, працює по всьому світу, транспортується вартісний товар, за який потрібно нести відповідальність”.
Ішлося про роботу нібито на магазин косметичних засобів www.wmarket.com.

звернення наркотрафік 1

звернення наркотрафік 2

звернення наркотрафік 3

“З урахуванням зазначеного, а також з метою уникнення потрапляння вас та ваших рідних у подібні ситуації, вкотре звертаємо вашу увагу на необхідність дотримуватись наступних рекомендацій:

  1. реально оцінити ризики та загрози і ретельно зважувати потребу у здійсненні таких подорожей;
  2. виявляти підвищену обережність та пильність у разі отримання пропозицій від посередницьких структур або окремих осіб щодо транспортування товару через кордон або на території іноземної держави;
  3. проявляти пильність та уважність у контактах з будь-якими сторонніми особами, у т.ч. з посадовими особами РФ, які уповноважені проводити митний, паспортний та усі інші види контролю.
  • При виникненні на території Росії будь-яких випадків затримання, негуманного поводження, фізичного та психологічного тиску з боку російських органів або громадян Міністерство закордонних справ України рекомендує українським громадянам невідкладно звертатися:
  • на гарячу лінії центру оперативного реагування МЗС (+38 044) 238-16-57,

або безпосередньо на гарячі лінії консульських установ України, розташованих на території РФ, а саме:

  • Посольство України в Російській Федерації (м. Москва)
    +7 919 768-77-96
  • Консульство України в Новосибірську +7 913 799-27-75
  • Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону
    +7 918 587-99-93
  • Генеральне консульство України в Санкт-Петербурзі
    +7 921 304-05-72″.

Читайте також:
В МЗС відзвітували про зустрічі консулів з українськими політв’язнями в Росії.
До Сенцова й Кольченка не пускають

МЗС: Росія незаконно утримує 13 українських політв’язнів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна