У Росії арештували майже півсотні українських наркокур’єрів. МЗС ПОПЕРЕДЖАЛО

 

Управління з контролю за оборотом наркотиків МВС Росії спільно з ФСБ ліквідувало в Підмосков’ї “міжнародний наркосиндикат “Хімпром” з річним оборотом понад 2 млрд. рублів. В результаті спецоперації затримано 67 осіб, 47 з яких – громадяни України.
Про це повідомив ТАСС з посиланням на представницю МВС РФ Ірину Волк.

“Слідчий департамент МВС Росії прийняв до провадження кримінальні справи, порушені щодо затриманих учасників групи на території Московської і Свердловської областей, проводиться аналіз всіх кримінальних справ, порушених в інших регіонах щодо учасників угруповання, з метою їх об’єднання в одне провадження. Розглядається питання про порушення кримінальної справи за статтею 210 КК РФ – “організація злочинного співтовариства”, – заявила Волк.

За її словами, у 2015 році особами, які перебувають в Україні, для організації збуту наркотичних засобів на території РФ, був організований інтернет-магазин “Хімпром”, який розміщував інформацію про види, ціни та способи придбання наркотиків.

Волк заявила, що “для вербування учасників наркоугруповання в українських ЗМІ масово розміщувались оголошення з пропозиціями про прийом на високооплачувану роботу в якості кур’єрів або експедиторів на території РФ, вербувальні пункти розташовувалися в Києві”.

Також вона повідомила, що найманим особам видавали банківські карти, оформлені на підставних осіб, фіктивні паспорти і водійські посвідчення громадян РФ з ознаками підробки, а також телефони зі встановленими інтернет-месенджерами, за якими вони отримували вказівки від організаторів наркоугруповання.

За словами Волк, у ході спецоперації було ліквідовано три лабораторії “Хімпрому” в Істринському, Красногорському й Одинцовському районах Московської області, припинено логістичну діяльність структурних підрозділів угруповання, які доставляли в 14 регіонів Росії особливо великі партії наркотиків у спеціально обладнаних схованках в машинах, встановлено місця розташування оптових складів в десяти регіонах РФ.

Читайте також:
З початку року понад 100 легковірних “експедиторів” з України
арештовані в РФ як наркокур’єри. СХЕМА ШАХРАЙСТВА

У свою чергу начальник управління консульського забезпечення МЗС України Василь Кирилич заявив, що оприлюднена інформація вимагає офіційного підтвердження.

“Посольство України в Росії звернулося до МЗС Росії і слідчого департаменту МВС РФ із запитом підтвердити інформацію про наявність серед затриманих громадян України, склад інкримінованих їм злочинів, місце утримання і має намір надати адвоката”, – повідомив Кирилич, якого цитує “УП”.

Також він підкреслив, що аналіз затриманих і засуджених в РФ громадян України за звинуваченням у збуті наркотиків свідчить про помітне зростання кількісного показника затриманих українців.

“За наявною інформацією, є підстави вважати, що існують стійкі схеми з ввезення громадян України в РФ за посередництва низки структур, які видають себе за агенції з підбору персонала для роботи в Росії. З цією метою вони розміщують відповідні оголошення на вулицях, у метро, друкованих ЗМІ, перш за все регіональних”, – констатував Василь Кирилич.

“МЗС застерігає українців від прийняття рішень щодо пошуку роботи шляхом домовленості з неперевіреними або сумнівними посередниками. Ми маємо розуміти, що працевлаштування за кордоном можливе тільки законним шляхом з дотриманням встановлених вимог”, – підкреслив представник департаменту МЗС.

Як відомо, раніше МЗС неодноразово попереджало громадян про існування схем із використанням найманих кур’єрів “втемну” для завезення наркотиків на територію Російської Федерації.

Читайте також:
Росія незаконно утримує на своїй території щонайменше 17 українців
і ще 27 – у Криму. ЗАЯВА МЗС

МЗС закликає не їздити в Росію – арештовують і підкидають наркотики

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна