Замість Року української мови Порошенко готовий оголосити десятирічку

 

Президент Петро Порошенко заявив, що не проголошуватиме 2018 рік Роком утвердження державної мови, натомість підпише указ про десятирічну програму зміцнення статусу української мови як державної.

Про це він сказав у п’ятницю, 9 березня, в день народження Тараса Шевченка, під час виступу на церемонії вручення Шевченківської премії.

“Протягом останніх місяців на мою адресу надійшло чимало звернень від дуже поважних осіб, в тому числі із кола тут присутніх, із закликом проголосити 2018 рік Роком української мови. Скажу прямо: я робити цього не буду”, – зазначив глава держави, якого цитує “Укрінформ“.

Порошенко підкреслив, що лише одного року замало, щоб надолужити все те, що втратила українська мова внаслідок колоніальної політики.

“Хотів би повідомити, що найближчим часом я підпишу указ про розробку, можливо, десятирічної програми укорінення та зміцнення державного статусу рідної української мови”, – сказав президент.

Як відомо, в листопаді 2017 року 178 народних депутатів підписали звернення до Президента із закликом оголосити 2018 рік Роком державної мови.
Також Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності направив лист главі держави з пропозицією щодо оголошення 2018-го Роком державної мови.
Відповідну пропозицію підтримали відомі письменники, науковці та митці, а також Світовий конгрес українців, група “Першого грудня”, Меджліс кримських татар, колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко, інші знані громадські діячі.

У виступі 9 березня Петро Порошенко також запевнив, що подбає про те, аби відповідні законодавчі ініціативи залишали широкий простір для реалізації прав тих громадян України, рідною мовою яких чи мовою спілкування є російська, кримськотатарська та інші мови.

За словами перзидента, влада ніколи не втручатиметься у приватну сферу і жодним чином не регламентуватиме в ній мову міжособистісних комунікацій.

Президент також закликав не виносити мовне питання і не розколювати Україну у майбутніх виборчих кампаніях.

“Я дуже не хотів би, щоби мовне питання знову стало на порядок денний виборчої кампанії. Мова має об’єднувати, а не розколювати державу. Ми не маємо права дати пас п’ятій колоні отримати з того бодай найменший зиск на майбутніх президентських, парламентських і місцевих виборах”, – сказав Петро Порошенко.

Він підкреслив, що єдність країни – пріоритет для кожного українця, і влада у своїй мовно-гуманітарній політиці має зважати на цей імператив.

Боротися за українську мову – “це значить не лише вигукувати гасла та висувати вимоги до влади”, вважає Порошенко. За його словами, це значить купувати україномовні книги, дивитися українські фільми, передплачувати україномовні газети, віддавати перевагу україномовним версіям сайтів, “гуглити” українською, вести свої сторінки в соціальних мережах українською, а головне – говорити українською.

Читайте також:
Діаспора на коні. Стали відомі лауреати Шевченківської премії 2018

Після рішення КС Україна лишилась без мовного законодавства.
Вихід – проект 5670-д, – активісти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна