#FreeMarkiv: Київ і діаспора вимагають від Італії звільнити арештованого бійця НГУ

 

У Києв відбувся український етап міжнародної акції на підтримку військовослужбовця Національної гвардії Віталія Марківа, заарештованого в Італії за обвинуваченням у справі про загибель італійського журналіста в зоні АТО.

Учасниками мітингу й маршу в середу, 7 березня, стали побратими Марківа з батальйону Нацгвардії імені Кульчицького, громадські активісти, ветерани АТО, повідомляє “Укрінформ”.

Більш як сотня людей сформували колону на Майдані Незалежності та вирушили до посольства Італії, щоб передати лист-звернення послу.
Попереду колони несли банер із зображенням Віталія Марківа та написами “Свободу Марківу”, “Вимагаємо чесного суду”.

Головна вимога активістів – приділити увагу справі Марківа і сприяти швидшій зміні запобіжного заходу на більш м’який, не пов’язаний із триманням під вартою.

Як інформувала “Новинарня“, міжнародна акція #FreeMarkiv відбувається переважно за кордоном. Вона почалася 5 березня у Лондоні. Після українського етапу 8 березня акція пройде в Римі, Парижі, Лісабоні, 9 березня – у Мадриді, 11 березня – в Афінах.
В рамках акції українська діаспора передає лист-звернення у посольства Італії у своїх країнах, тим самим привертаючи увагу до проблеми незаконно затриманого бійця Нацгвардії.

Читайте також:
Аваков: Ми готові надати Італії всі документи у справі Марківа,
знаю його особисто

Італійське звинувачення нацгвардійця Марківа базується
на відео француза Роглона. Батько вбитого Рокеллі дав пояснення

Як повідомляла “Новинарня“, 30 червня 2017 року поліція Італії заарештувала в аеропорту Болоньї громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 2014 року біля Слов’янська.

Старший сержант Марків є заступником командира взводу в батальйоні Національної гвардії України ім. генерала Кульчицького.

30-річний Андреа Роккеллі був учасником групи фоторепортерів Cesuralab.
Він загинув 24 травня 2014 року внаслідок мінометного обстрілу в селі Андріївка під Слов’янськом Донецької області разом із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Обставини події описував фотожурналіст Вільям Роглон з агентства Wostok Press, який теж перебував у місці обстрілу.

Українські військові заявляють, що Нацгвардія під час подій біля Слов’янська і гори Карачун не мала мінометів, Віталій Марків не був мінометником, а обстріл вели російсько-терористичні загони.

За даними ЗМІ, Марків має також громадянство Італії, в цій країні постійно живе його мати. Туди він полетів у відпустку.

До затримання Марківа може бути причетний італійський політик Мауріціо Марроне, який співпрацює з терористами “ДНР” і “ЛНР”.

Як заявив заступник генпрокурора України Євген Єнін, ГПУ звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.
Генпрокуратура заявила, що буде забезпечувати захист законних інтересів Марківа в судовому процесі.

Про те, що Україна готова надати італійському суду всі документи у справі Марківа, заявив також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Такі документи було надано.

У Генпрокуратурі заявляли, що італійська сторона не зверталася до України ані по правову допомогу стосовно допиту Марківа, ані з запитами щодо нього.
На місці загибелі Рокеллі на Донбасі побував лише італійський адвокат Марківа.

У справі Марківа прокуратура Мілана допитала народного депутата України від БПП Андрія Антонищака, який є координатором батальйону ім. Кульчицького. Він навів докази непричетності Віталія до загибелі Рокеллі та заявив, що італійська сторона намагається отримати від Марківа зізнання щодо вини інших українських підрозділів.

Генпрокуратура Україну віддала в Італію фінансового афериста Нікосію, щоб звільнити нацгвардійця Марківа, однак він і надалі залишається під арештом.

Читайте також:
Справа Марківа: в тюрму до нацгвардійця пустили українських дипломатів.
Проти нього є нові свідки. ВІДЕО

ГПУ закликала італійську владу надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

У листопаді 2017 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков навів міністру закордонних справ Італії докази непричетності нацгвардійця до загибелі фотокореспондента Андреа Рокеллі на Донбасі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна