Експерти розповіли, наскільки скоротилися економічні показники Донбасу

 

З початку війни валовий регіональний продукт Донецької та Луганської областей скоротився на 60%, промисловість – на 55%. Сектор роздрібної торгівлі регіону зменшився майже на 80%, кількість економічно активних підприємств – на 35%, частка капітальних інвестицій у регіон – мінус 80%.
Такі дані економічної складової проекту “Зміна: Імпульс” представила координатор муніципальних проектів з ресурсоефективності та збалансованого розвитку Людмила Гераймович.

На брифінгу в УКМЦ 27 лютого вона заявила, що після початку бойових дій у Донецькій області рівень безробіття зріс з 6-8% до 14%, у Луганській – до 16%.

“Зростає попит на працівників середньої кваліфікації, однак пропозиції збільшуються з боку працівників вищої кваліфікації. Продавці, консультанти, менеджери та адміністратори є найбільш затребуваними, але наявна велика пропозиція з боку економістів та юристів. На них немає такого попиту – ринок вже перенасичений цими спеціалістами”, – зазначила Олександра Слободян, аналітик з міграційної політики в аналітичному центрі CEDOS.

Серед основних рекомендацій, які покращать ситуацію на ринку праці в регіоні, – більш широке інформування населення про наявні вакансії та покращення роботи Державної служби зайнятості. Важливо також збільшити рівень професійної мобільності працівників та залучити найбільших роботодавців регіону до процесу підготовки кадрів.

Дослідження у рамках проекту “Зміна: Ізоляція” тривало три місяці. Шість експертів дослідили соціокультурну та економічну складові трьох міст на Сході України – Маріуполя, Слов’янська та Краматорська. Результати дослідження незабаром з’являться на веб-порталі Donbas Studies.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна