У ПВК “Вагнера” є український підрозділ “Карпати”, який воює в Сирії, – ЗМІ

 

У складі російської приватної військової компанії “Вагнера” є підрозділ “Карпати”, до якого входять близько 40 українців.

Про це йдеться в розслідуванні проекту “Радіо Свобода” “Донбас. Реалії”.

“У Службі безпеки України є інформація, що під час формування контингенту так званої “Вагнера” для спрямування до Сирії окрему групу осіб складали саме вихідці з України, які умовно отримали позначення як “група “Карпати”, – розповів керівник апарату голови СБУ Ігор Гуськов.

При цьому в служба зазначили, що мають персональні дані близько 2 тисяч “вагнерівців”.

Про подробиці завдань цієї групи повідомив бойовик “ДНР” Михайло Полинков. “Це атакуюче ядро. Людей, які мають досвід бойових дій на Донбасі, посилають в найбільшу “дупу””, – розповідав він в інтерв’ю сепаратистським медіа.

Аналізуючи публікації російського видання “Фонтанка”, яке вже кілька років відстежує діяльність групи “Вагнера”, журналісти “Донбас. Реалії” з’ясували, що спочатку підрозділ “Карпати” створювали для диверсій в тилу української армії, але через слабку підготовку складу від цієї ідеї відмовилися. Після чого українців переправили до Сирії.

В СБУ виданню повідомили, що в них є перевірені дані про загибель трьох громадян України в Сирії в період з березня по квітень 2016 року:

– Едуард Приходько, позивний “Боцман”.
На момент загибелі йому було 48 років. Зареєстрований у Горлівці. Він воював на стороні бойовиків ОРДЛО. Загинув в районі сирійського міста Пальміра 8 березня 2016 року;

– Олександр Конашенков. Позивний “Конан”.
27 років. Родом з Новогродівки, Донецька область. Також воював на Донбасі в лавах бойовиків. Загинув 12 березня 2016-го в районі Пальміри;

– Олександр Кияшко, позивний “Кеша”.
23 роки, Донецьк. Воював на Донбасі у складі угруповань ОРДЛО. Загинув біля сирійського міста Латакія 8 квітня 2016 року.

“Ми фіксуємо дуже багато осіб, які брали участь на стороні незаконних збройних формувань. І вихідці є не лише з тимчасово окупованої частини Донбасу. Наприклад, є вихідці з Маріуполя”, – зауважує Гуськов.

Журналісти, які давно досліджують діяльність ПВК, стверджують: служать там українці не тільки з підконтрольних бойовикам територій Донбасу.

“Зустрівшись з пацанами, які звільняли Пальміру, я почув таку подробицю, що під час звільнення Пальміри загинуло 11 українців. Знову уточнювальне запитання: це громадяни України з території, контрольованої так званими “ЛНР” і “ДНР”? Ні, це з глибинної частини України. Люди, які мали в Україні якісь проблеми з законом, зникли в Росії і знайшли притулок у так званій “ПВК Вагнера”, – розповів “Донбас. Реалії” журналіст видання “Новая газета” Ірек Муртазін.

У статті йдеться про фінансові мотиви українців, які вступають до лав “Вагнера”.

Про це розповів отаман казацького товариства “Ховріно” Євген Шабаєв. Він постійно спілкується з членами ПВК “Вагнера” і побував в одному з госпіталів, де зараз лікують поранених у Сирії найманців.

За його словами, місячна платня рядового у ПВК – 240 тисяч рублів, але жителі Донбасу отримують менше – в середньому 100–150 тисяч рублів (46–69 тисяч гривень).
Через це, каже отаман, останнім часом кількість охочих воювати в Сирії значно скоротилося, і до ПВК “Вагнера” почали вербувати тих жителів Донбасу, які сидять у в’язниці.

Читайте також:
У Луганську пам’ятник російським “добровольцям” – точно як у Сирії.
Із хрестом “Вагнера”. ФОТО

Reuters уточнив число втрат російської ПВК “Вагнера” біля Дейр-ез-Зора

Усі загиблі найманці ПВК “Вагнера”, яких наразі вдалося ідентифікувати,
раніше воювали на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна