Чому США не накладуть “антикорупційні” санкції на Київ. Тези промови заступника держсекретаря

 

Заступник державного секретаря США Джон Салліван, перебуваючи з офіційним візитом в Україні, 21 лютого провів зустрічі з президентом Петром Порошенком, прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом та міністром закордонних справ Павлом Клімкіним.

Після офіційної частини він виступив із промовою перед повною залою студентів Дипломатичної академії, депутатів та лідерів думок.

Тези виступу Джона Саллівана подає “Радіо Свобода”.​

Чотири роки Україна бореться з “корумпованим і авторитарним минулим” і, водночас, із зовнішнім агресором. І обидві битви Київ поки не виграв.

“Стабільна, демократична, процвітаюча, вільна Україна буде менш вразливою до зовнішніх загроз. І слугуватиме орієнтиром для інших країн, що переживають російську агресію. Економічно успішна Україна – один із найбільших страхів Кремля”, – говорить Салліван.

Сполучені Штати інвестували в успіх України, надавши допомогу більш ніж на $2 млрд для досягнення цієї мети. І США підтримують Україну в зв’язку з тим, що вона володіє великим невикористаним потенціалом.

Боротьба з корупцією в Україні не менш важлива, ніж протидія російській агресії. “Ці дві боротьби – дві сторони однієї й тієї ж монети. Пріоритет обох є питанням національної безпеки”, – сказав Салліван.

Не всіх зусиль докладає Київ, щоб побороти корупцію. Оборудки відлякують закордонні інвестиції, зменшують ВВП України, псують міжнародний діалог і грабують українців.

​Щоб пришвидшити зміни, слід посилити НАБУ й Спеціальну антикорупційну прокуратуру. Їх потрібно захищати.

Ще один важливий крок – запровадити Антикорупційний суд з урахуванням вимог Венеційської комісії.

Один зі студентів запитав Джон Саллівана, чи готові США накласти санкції на київську владу, якщо та не виконає обіцянку щодо суду (раніше про антикорупційні санкції Заходу щодо України говорив також Михеїл Саакашвілі).
Санкції – лише для тих, хто загрожує національній безпеці України, відповів заступник держсекретаря США.
“Наша робота з колегами в українському уряді щодо антикорупційних реформ, Антикорупційного суду – для нашого спільного процвітання і для благополуччя українців. Ми хочемо підтримувати наших колег у запровадженні реформ”, – сказав Салліван.

Він також порадив Києву відстежувати свою програму співпраці з МВФ, адже це сигнал іншій міжнародній спільності. А також зосередитись надалі на правоохоронній і судовій реформі.

Не оминув заступник держсекретаря США і успіхи України: освітню, медичну та пенсійну реформи. Зміни рухаються повільніше, аніж хотілось би, проте й запроваджувати їх було б складно навіть у мирний час, а Україна ще й воює, відзначив Салліван.

Читайте також:
Гройсман під час першого візиту до США визнав,
що корупція забирає в України майбутнє

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна