“Тепер ми знаємо, що компромісу з ворогом бути не може”. Як у Києві відзначили роковини Дебальцевого. ФОТО, ВІДЕО

 

У центрі Києва в неділю, 18 лютого, відбулася акція на честь захисників Дебальцівського плацдарму.

У день третіх роковин виходу українських військ з оточення біля міста Дебальцеве більше сотні колишніх і нинішніх військових у камуфляжі, члени їхніх родин, діти та інші небайдужі зібралися біля КМДА на Хрещатику та пройшли колоною через Майдан до Софійської площі, де влаштували мітинг поруч із собором святої Софії.


На Майдані Незалежності вони вшанували пам’ять героїв Небесної Сотні.

На одязі вони мали меморіальні жовті стрічки, в руках тримали прапори, зокрема раритетні стяги трирічної давнини, транспарант “Слава захисникам Дебальцева” тощо.

Біля Софії сурмач виконав гімн України та жалобну мелодію. Загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Учасник виходу з Дебальцева, медик 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Олександр Данилюк “Смайл” у своєму виступі згадав про події 9 лютого по 18 лютого 2015 року, що нагадували “голлівудський трилер”.
“Ці всі миті потрібно згадувати і фіксувати в історії”, – сказав Смайл.

Олександр Данилюк. Кадр відео “Радіо Свобода”

Він згадав кілька облич із прориву з Дебальцевого, людей, завдяки героїзму яких вижили всі важко поранені 17 лютого, що були в КрАЗі Данилюка. “Зараз дехто з них навіть продовжує служити”, – сказав медик.

Данилюк розповів, що два дні тому його знайшов через “Фейсбук” боєць із Полтави, якому він надавав допомогу біля Дебальцевого і який втратив руку.

“Він згадав мене, згадав ті моменти, коли я підтримував його життя і максимально пробував зменшити його страждання. Він втратив руку. Я про це знав, і ми не могли її врятувати. Але під час евакуації я сказав, що тебе чекає шпиталь , і там вся Україна тебе просто буде лілеяти, і ти знайдеш там кохану, я в цьому впевнений, і ти одружишся. І він скидає мені фотографію – він знайшов дружину, в шпиталі! Вони створили сім’ю. І такі моменти дають натхнення рухатися далі”, – сказав Олександр Данилюк.

“Діти, які тут є, мають вчитися на нашій історії і не повторювати помилок, яких припустилися ми. Тепер ми чудово знаємо, що компромісу з ворогом бути не може”, – наголосив герой Дебальцевого.

“Я впевнений, що з такими [синьо-жовтими] прапорами ми пройдемося вулицями Дебальцевого, Донецька і Луганська, вулицями Ялти, Бахчисарая і Керчі… Справа честі – звільнити Дебальцеве і кожен кілометр нашої держави, і не тільки території, а й дух, свідомість нашого народу. Повернути, реінтегрувати цих людей в Україну”, – додав Данилюк.

“Продовжуймо свою справу на своїх місцях. Але у вирішальний момент ми повернемось туди і звільнимо нашу Україну”, – заявив ветеран, який зараз працює в Міністерстві охорони здоров’я.

Читайте також:
“Ворог – червоний”.
Генштаб ЗСУ видав просту відеоінфографіку про суть битви під Дебальцевим

Як відомо, станом на початок 2015 року місто Дебальцеве Донецької області, ключовий залізничний вузол, та прилеглу до нього територію контролювали українські військові. З трьох сторін його оточили російсько-сепаратистські сили, зокрема регулярні частини ЗС Росії. Військове командування ухвалило рішення про виведення підрозділів Збройних сил України.
За офіційними даними, під час виходу з Дебальцевого загинуло 179 військових, десятки зникли безвісти, 110 потрапили в полон, сотні були поранені.
Це сталося вже після укладання “Мінська-2”. За мінськими домовленостями Дебальцеве та прилеглу територію має контролювати українська влада.

Марш на честь захисників Дебальцевого пройшов у Києві і 2017 року.

Читайте також:
За Дебальцеве: “С14” розгромила Россотрудничество. ФОТО, ВІДЕО

Дебальцеве стало ближчим: ЗСУ просунулися вперед

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна