ТКГ: Україна наполягає на виході на лінію перших мінських угод, включаючи Дебальцеве

 

На першому засіданні Тристоронньої контактної групи в 2017 році в Мінську 16 січня українська сторона змушена констатувати: оголошене напередодні новорічних свят перемир’я було зірвано. Про це в соцмережі повідомила речниця представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

“Досягнуті домовленості про режим припинення вогню не були виконані через бойкотування протилежною стороною”, – зазначила вона.

“Ми наполягаємо на дотриманні всього пакета Мінських угод, в тому числі, і на виході на лінію від 19 вересня 2014 року, включаючи Дебальцеве”, – нагадала речниця.

За словами Оліфер, рішення блоку питань з безпеки – ключова складова всього Мінського процесу. “Без повного і стійкого припинення вогню, без виведення всіх іноземних військових формувань і військової техніки з території України, без контролю за кордоном, в ОРДЛО виборів бути не може”.

Сторони домовилися провести 18 січня відеоконференцію гуманітарної підгрупи, де продовжиться робота зі звільнення заручників, повідомила також речниця Кучми.

“Ми з жалем відзначаємо, що з боку ОРЛО робота КПВВ “Золоте” залишається заблокованою.
Крім того, незважаючи на те, що в 2016 році Україна збільшила максимально допустима вага продуктів, дозволений для ввезення на непідконтрольні території Донбасу з 50 до 75 кг, представники ОРДО обмежили ввезення продуктів до 50 кг на одну людину”, – написала речниця.

Тристороння контактна група позитивно оцінила відновлення постачання води в Луганській області, яке стало можливим після погашення частини заборгованості за спожиту воду в ОРЛО.

“У розрахунках за воду бере участь підприємство, зареєстроване на підконтрольній Україні території, всі операції здійснюються виключно в рамках українського правового поля”, – констатувала Оліфер.

Також під час засідання Тристоронньої контактної групи українська сторона привітала початок австрійського головування в ОБСЄ і подякувала Німеччині за її роботу на цьому терені.

“Ми сподіваємося, що внесок Австрії в врегулювання ситуації на Донбасі буде серйозним і вагомим”, – додала речниця.

Читайте також:
У Мінську триває перша зустріч ТКГ в новому році

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна