Литовці намалювали в небі цифру 100 на честь сторіччя незалежності. ФОТО

Літак литовської авіакомпанії Small Planet Airlines намалював в небі над Литвою число 100 на честь сторіччя незалежності Литовської Республіки.

Для цього Airbus A320 LY-SPD чартерного перевізника з працівниками, партнерами і друзями компанії здійснив рейс із символічним номером S5 100 з аеропорту Паланга до Вільнюса в ніч із 15 на 16 лютого, передає avianews.com.

Пасажири у салоні аеробуса тримали в руках національну символіку – жовто-зелено-червоні прапори.

“Політ означає свободу: можливість подорожувати по світу і перетинати кордони. Саме тому ми вирішили відзначити 100-річчя відновлення державності Литви за допомогою історичного польоту. Гасло нашої компанії «Чому ні?», і святкування дня народження Литви було одним із найбільших «Чому ні», яке ми будь-коли робили” », – поділився своїми враженнями після польоту глава відділу маркетингу Small Planet Airlines Саймон Барткус.

Рейс S5 100 тривав 1 годину 50 хвилин. За цей час авіалайнер подолав 1130 км (відстань по прямій між містами 330 км), щоб намалювати на радарах цифри 1, 0, 0.

Акт незалежності Литви склала й підписала Рада Литви під головуванням Йонаса Басанавічюса 16 лютого 1918 року.
Акт проголосив відновлення незалежної держави Литва, яка мала управлятися на демократичних засадах, зі столицею в місті Вільнюс.

16 лютого у Литві відбулися урочистості з нагоди 100-річчя відновлення незалежності: хода молоді вулицями Старого міста у Вільнюсі, церемонія підняття прапорів балтійських держав, проліт винищувачів повітряної місії, почесні артилерійських залпи.
О 12.30 задзвонили дзвони усіх церков Литви – саме в цей час 100 років тому був підписаний Акт про відновлення незалежності.
Увечері на проспекті Гедиміна у Вільнюсі запалили 100 “багать свободи”.
У святкуванні взяли участь 11 іноземних делегацій, зокрема із Німеччини, Фінляндії, Ісландії, України, Латвії, Естонії, Грузії, Польщі. Також на урочистостях були присутні керівники ЄС і кронпринцеса Вікторія, наступниця престолу Швеції.

Читайте також:
Як символічно “ДНРівці” відзначили 100-річчя утворення
Донецько-Криворізької республіки

100 років незалежності: як рекламувала себе УНР. ІНФОГРАФІКА, МАПИ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна