Перший день Мюнхенської конференції: ЄС не може самостійно захистити Європу, а світ не здатен реагувати на кібератаки

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Євросоюз не здатний самостійно захистити Європу.

Про це він сказав під час Мюнхенської конференції з питань безпеки.

“Я вітаю зусилля ЄС у сфері оборони. Вони дають можливість для подальшого зміцнення європейської опори всередині НАТО і внесення вкладу в розподіл тягаря (щодо гарантування безпеки). Але з можливістю з’являється ризик: ризик ослаблення трансатлантичних зв’язків, ризик дублювання того, що робить НАТО, і ризик дискримінації щодо членів Альянсу, що не входять у ЄС. Цих ризиків слід уникнути. Реальність така: Європейський союз не може захистити Європу самостійно. Європейські лідери вже неодноразово підкреслювали це. Країни НАТО, які не входять до ЄС, відіграють фундаментальну роль у захисті Європи”, – зазначив він.

Також Столтенберг розповів, що після Brexit 80% надходжень у НАТО надходитимуть членів Альянсу, що не входять до ЄС.

“Однак це стосується не тільки грошей. Це також стосується географії. Важко уявити собі європейську безпеку без тісної участі Норвегії на півночі, Туреччини – на півдні і Сполучених Штатів, Канади та Великобританії – на заході. Але якщо ми усунемо ризики і максимально використаємо можливості, якщо дії ЄС будуть доповнювати дії НАТО, а не розглядатися як альтернатива, то я бачу великий потенціал для покращення європейської безпеки”, – сказав генсек Альянсу.

Столтенберг також вказав Росії на порушення з її боку Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.
“США впевнені, що Росія порушує умови договору, проводячи повітряні випробування нових крилатих ракет середньої дальності наземного базування”,- зазначив генсек.

Він також заявив, що вважає небезпечним світ, в якому у Російської Федерації, Китаю і КНДР є ядерна зброя.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш звернув увагу на нездатність країн реагувати на кібератаки, адже міжнародні правові рамки не мають чіткого формулювання, що є кібератакою і яку вона може містити загрозу для держави.

“Якщо ми поглянемо на нинішню ситуацію, то можемо побачити, що ведуться періодичні кібервійни між державами.  Досі немає згоди про те, що є нападом. І це стосується не лише кібератак. Ми не маємо згоди, як трактувати кібернетичні війни у міжнародно-правових межах. Я гадаю, настав час провести серйозну дискусію про міжнародні межі для таких дій у кіберпросторі”, – зазначив генсек ООН.

Гуттериш заявив, що ООН готова стати платформою для розробки рішень з кібербезпеки.

Читайте також:
Порошенко закликав світ не визнавати вибори в анексованому Криму

Як відомо, 54-а Мюнхенська конференція з безпеки триватиме протягом трьох днів ( 16-18 лютого). Учасники конференції обговорюють майбутнє трансатлантичних відносин, ситуацію всередині Євросоюзу, НАТО, відносини з Росією, військові дії в Сирії та Ємені, ситуацію на Близькому Сході і в Південно-Східній Азії.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна