Дуда оскаржив положення закону про заборону “бандеризму”, де йдеться про “українських націоналістів”

 

Президент Польщі Анджей Дуда оскаржив у Конституційному суді положення скандального закону про Інститут національної пам’яті, де йдеться про “українських націоналістів”.

Про це повідомляє “Тиждень” з посиланням на повідомлення на сайті Конституційного суду Польщі.

“Цьому закону закидається невідповідність: ..2) статті 1. п. 1 у частині, що стосується слів “українських націоналістів”, і статті 2а у частині, що стосується слів “українські націоналісти”, а також слів “і Східної Малопольщі” статтям 2 та 42 п. 1 Конституції у зв’язку зі статтею 31 п. 3 Конституції”, – йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті КС.

Cтаття 2 Конституції РП говорить про те, що Польща є демократичною країною, яка забезпечує виконання принципів соціальної справедливості.
Стаття 42, п.1 визначає, хто у Польщі підлягає кримінальній відповідальності.
Cтаття 31, п. 3 Конституції передбачає обмеження щодо користування конституційними свободами людини і визначає, коли такі обмеження можуть наступити.

Водночас міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович заявив, що Конституційний суд у ході вивчення закону про Інститут національної пам’яті може врахувати позицію України. Він наголосив, що в найважливіших питаннях Польща підтримує Україну, але історичні питання усе ж залишаються на порядку денному. За його словами, Польща повинна вимагати визнання від України історичної правди.

Зазначимо, що 16 лютого віце-прем’єр України Павло Розенко відвідає Варшаву, де проведе переговори зі своїм польським колегою Пйотром Глінським щодо скандального закону про Інститут національної пам’яті.

Читайте також:
Прем’єр Польщі порівняв Богдана Хмельницького з Гітлером за “злочини проти євреїв”. ВІДЕО

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Дуда підписав ухвалені парламентом поправки до закону про Інститут національної пам’яті, який криміналізує вислови про деякі історичні події.

Закон передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків, а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Зміни до закону про Інститут національної пам’яті Польщі набудуть чинності 1 березня 2018 року.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна