Справа про держзраду Януковича: в суді чекають Порошенка, Турчинова й Азарова

 

У судовому розгляді справи про державну зраду Віктора Януковича може відбутися допит низки високопоставлених чиновників часів його президентства, зокрема екс-прем’єра Миколи Азарова.
Як передає “Новинарня“, Відповідне рішення було прийнято Оболонським райсудом Києва в середу, 14 лютого.

Таким чином суд частково задовольнив клопотання адвокатів Януковича.

Зокрема, крім Азарова, мають намір допитати екс-главу МВС Віталія Захарченка, екс-главу АП Андрія Клюєва, колишнього керівника СБУ Олександра Якименка, екс-міністрів оборони і закордонних справ Павла Лебедєва та Леоніда Кожару відповідно. Крім цього, планується допит низки “жителів Криму”.

Майже всі зазначені екс-чиновники наразі перебувають поза межами України.

При цьому суд відмовився задовольняти клопотання в частині допиту низки іноземних політиків, дипломатів і європейських чиновників.

Завтра, 15 лютого, в Оболонському суді відбудеться допит секретаря РНБО Олександра Турчинова, а наступного тижня там чекають президента Петра Порошенка.
Про це повідомив в коментарі “112 Україна” прокурор Руслан Кравченко, який представляє в процесі сторону обвинувачення.

“Ще завтра ми допитаємо Турчинова, Коваля (Михайла, екс-в. о. міністра оборони), а також на наступному тижні ми плануємо допитати постійного представника України при ООН [Володимира] Єльченка та президента України Порошенка Петра Олексійовича. Це останні свідки. На цьому допит свідків стороною обвинувачення закінчиться”, – повідомив прокурор Кравченко.

Раніше в суді вже допитали міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, голову Верховної Ради Андрія Парубія, екс-прем’єра Арсенія Яценюка, екс-голову СБУ Валентина Наливайченка, екс-міністра оборони Ігоря Тенюха та низку інших високопосадових політиків, чиновників, військовослужбовців і дипломатів.

15 лютого в Оболонському суді Києва свідчив колишній депутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов. Під час двогодинного допиту він зокрема заявив, що президент Росії Володимир Путін прийняв рішення анексувати Автономну Республіку Крим у ніч на 23 лютого 2014 року.

“Рішення про анексію Криму було прийнято в ніч з 22 на 23 лютого, і було прийнято за ініціативою особисто президента РФ Путіна. Це те, що мені відомо, цю інформацію я вважаю достовірною саме тому, що вона була від учасника цієї наради. Те, що до цього могли бути найрізноманітніші ідеї [керівництва Росії] з приводу найрізноманітніших дій на території Криму, я впевнений, що подібні ідеї, подібні плани були”, – пояснив Пономарьов, якого в росі позбавили мандата.

Нагадаємо, Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (“державна зрада”), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (“пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України”) і ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (“пособництво у веденні агресивної війни”) КК України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна