Справа про держзраду Януковича: на суді дав свідчення голова Верховної Ради Парубій. ВІДЕО

 

У справі про державну зраду екс-президента-втікача Віктора Януковича, яку розглядає Оболонський райсуд Києва, дав свідчення найвищий наразі почадовець – голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Як передає “Новинарня“, спікер ВР виступив у суді як свідок у першій половині дня середи, 24 січня. У лютому 2014 року він був народним депутатом і комендантом Майдану.

Парубій заявив, що Віктор Янукович має вибачитися перед усіма тими громадянами країни, до загибелі яких призвела його політика.

Під час допиту Парубія адвокат екс-президента Януковича Віталій Сердюк поставив запитання про те, коли отримають компенсацію ті правоохоронці, які постраждали під час подій на Майдані, і продемонстрував їхні фотографії.
Адвокат зазначив, що Парубій у 2017 році отримав 191 тис. грн. компенсації за проживання в готелі як народний депутат.

На це Андрій Парубій зазначив, що є народним депутатом України з 2007 року і за законом міг претендувати на квартиру в Києві. “Моя сім’я живе у Львові. Починаючи з 2007 року і дотепер я живу в готелі “Київ”. Моя сім’я живе в тій самій квартирі, де й раніше. Відповідно до закону, я отримую компенсацію за проживання в готелі, і ці кошти навіть не даються на руки, а одразу надходять до готелю. Моїм рішенням було не брати державну квартиру”, – наголосив він.
“Ваш підзахисний Янукович жив у Межигір’ї в палаці, а я живу в номері готелю “Київ”. Прийдіть до свого підзахисного, поставте перед ним цю фотографію і нехай він вибачиться перед усіма тими людьми, до смертей яких призвела його політика, нехай встане на коліна і вибачиться перед усіма. Покажіть ці фотографії Януковичу, який скоїв злочин проти України”, – заявив Парубій.

Також голова ВР заявив, що жоден орган української влади не давав згоди на переміщення російських військ до України, натомість за президентства Януковича в південно-східних областях України з 2012 року формувалася агентурна мережа РФ. 

“Як стало мені відомо під час перебування в Луганську, де я вів переговори, в тому числі з бойовиками, мені стало відомо, що вже з 2012 року на території України, особливо в південно-східних областях формувалася мережа контрольованих російськими спецслужбами організацій, які під виглядом реконструкторів Другої світової війни насправді готували кадри і мали детальний план захоплення місцевих адміністрацій, місцевих органів влади і відповідно підготовки до введення російських військ”, – сказав голова парламенту.

За його словами, така мережа була в Донецькій, Луганській, Харківській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській та Херсонській областях.

“Більше того, як мені стало відомо пізніше, всі групи навіть не були між собою знайомі, вони прямо виходили на керівництво російських спецслужб і координувалися з ними, і, власне, активізація цих груп відбувалася тільки за вказівкою Росії, російських спецслужб”, – додав він.

Фото: Цензор.нет

Андрій Парубій назвав “повторенням російської пропаганди” слова Сердюка про те, нібито він у 2014 році на Майдані покривав озброєних бойовиків та що нібито вогонь по правоохоронцях вівся “третьою силою” – невідомими снайперами з будівлі консерваторії, комендантом якої був Парубій.
На думку спікера ВР, є підстави вважати, що стрілянину в лютому 2014 року на ураження почали спецслужби Російської Федерації.

“Я багато чув під час Майдану про наявність російських снайперів, і про це багато інформації мені давали, в тому числі однієї ночі до мене прийшов чоловік, який представився одним з бійців диверсійної групи і сказав, що їм поставлено завдання дестабілізації ситуації в Києві, в тому числі серед них є снайпери. Я багато чув про наявність російських снайперів, третьої сили, тому моя думка була, що розстріл почали представники спецслужб РФ”, – сказав голова ВР.

Також Парубій розповів про погрози на його адресу від депутата Держдуми РФ Жириновського: “…Одну тільки я мав розмову [з російських політиків] з Володимиром Жириновським, який зателефонував мені в кабінет по прямому телефону. Під час усієї розмови від нього звучали загрози, в тому числі і введення військ на материкову частину України у разі, якщо Україна буде проводити активну політику щодо захисту свого суверенітету та захисту територіальної цілісності. І це був такий набір загроз, який навіть важко передати для суду, бо вони були дуже емоційні і хаотичні, але ключовим аспектом було персональне звинувачення, що якщо Україна буде організовувати захист своєї держави, то персонально проти мене будуть порушені кримінальні справи і будуть вчинені дії, які будуть загрожувати моєму життю”.

Адвокати Віктора Януковича висловили протест через те, що суд, на їхню думку, обмежив час допиту Андрія Парубія. При цьому вони ставили запитання свідкові довше, ніж це робив прокурор.

Читайте також:
Аваков на суді розповів, як у лютому 2014-го літав у Крим повертати Януковича

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна