У Німеччині створили “велику коаліцію”. МЗС очолить проукраїнський Шульц

 

У Німеччині блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів і Соціал-демократична партія сьогодні, 7 лютого,  домовилися про формування коаліції. Таким чином, покладено край політичній непевності, що тривала чотири місяці.

Угоду про так звану “велику коаліцію” уклали після 24 годин безперервних переговорів, повідомляє Радіо Свобода.

“Втомлені. Але задоволені. Угода є! Нарешті”, – йдеться в заяві СПДН у WhatsApp.

Представник ХСС Александр Добріндт заявив, що сторонам вдалося “вийти з окопів” і залагодити міжпартійні конфлікти.

У новому уряді соціал-демократи мають отримати три важливі міністерства: фінансів, праці та закордонних справ. Як повідомляють німецькі ЗМІ, посаду міністра фінансів, швидше за все, обійме мер Гамбурга від СДПН Олаф Шольц, а міністром закордонних справ стане лідер соціал-демократів Мартін Шульц.

Нагадаємо, наприкінці минулого року він оголосив, що залишає посаду президента Європарламенту, аби балотуватися восени до Бундестагу. Шульц відомий як прибічник України і санкцій проти РФ.

Згідно з коаліційною угодою, міністерство внутрішніх справ очолить лідер ХСС Горст Зеєгофер, який є противником політики канцлера Ангели Меркель щодо біженців. Німецькі ЗМІ також критикували його за тісні особисті стосунки з російським президентом Володимиром Путіним.
Зокрема, Зеєгофер раніше висловлювався за пом’якшення санкцій, запроваджених Заходом проти Росії через анексію Криму і підтримку бойовиків на сході України.

Піся виборів до Бундестагу, які відбулися 24 вересня 2017 року, Німеччина понад чотири місяці жила в очікуванні нового, четвертого уряду Меркель. Спроба блоку партій ХДС/ХСС сформувати уряд у коаліції з партією Союз-90/”Зелені” і Вільними демократами (за партійні кольори цей варіант коаліції отримав у ЗМІ назву “Ямайка”) не вдалася, і тоді соціал-демократи, які після виборів до Бундестагу заявляли, що йдуть в опозицію, погодилися на переговори.

Читайте також:
Усе про результати виборів у Німеччині: Україна може бути задоволена

Що потрібно знати про вибори в Німеччині:
фаворити, їхні програми щодо України, варіанти коаліцій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна