Суд у Києві дозволив затримати Гужву, який утік в Австрію

Суд дозволив затримання головного редактора сайту “Страна.ua” Ігоря Гужви для вирішення судом питання про зміну запобіжного заходу на арешт.
Про це повідомив у коментарі “Радіо Свобода” 6 лютого речник Генпрокуратури Андрій Лисенко.

За його словами, Шевченківський районний суд міста Києва 5 лютого задовольнив клопотання прокурора про звернення до державного бюджету застави, внесеної Гужвою, в якості запобіжного заходу в сумі, – 1 мільйон 35 тисяч гривень.

“Також надано дозвіл на його затримання з метою приводу до суду для вирішення питання про зміну запобіжного заходу із застави на тримання під варту”, – повідомив Лисенко.

Наступне засідання суду призначене на 12 лютого, сказав речник ГПУ.

Ігор Гужва цього ж дня заявив у “Фейсбуці”, що 5 лютого суд постановив затримати і примусово доставити його на територію України.
Він додав, що в разі, якщо це не відбудеться, його оголосять у розшук.

Як інформувала “Новинарня“, 31 січня головний редактор видання “Страна.ua” Ігор Гужва заявив, що виїхав з України до Австрії і просить там політичного притулку.
За його словами, в нього “закінчився термін запобіжного заходу, визначений судом, і він отримав законне право залишити Україну”.

Гужву затримали 22 червня після обшуків у редакції. Стосовно нього відкрито кримінальне провадження за статтею 189 Кримінального кодексу України (вимагання).
За даними правоохоронців, Гужва разом зі спільником Антоном Філіпковським вимагали від народного депутата від Радикальної партії Дмитра Лінька 20 тис. доларів. Після отримання половини суми Гужву було затримано.
Він назвав висунуті йому звинувачення у вимаганні “сфабрикованими”.
24 червня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 544 тис. грн.
27 червня його випустили з СІЗО після отримання суми застави.

Інша справа щодо Гужви – про несплату податків в особливо великих розмірах – у грудні перебувала на стадії дебатів.

31 січня Гужва заявив, що виїхав до Австрії і попросив там політичного притулку.

Читайте також:
Луценко пояснив, як Гужва зміг утекти за кордон

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна