За два тижні до “імпічменту”. Як у Києві пройшов марш Саакашвілі

 

У неділю, 4 лютого, в “Марші за майбутнє” в Києві, який очолював лідер “Руху нових сил” Михеїл Саакашвілі, взяли участь 2,5 тисячі осіб.
Такі дані надвечір оприлюднила прес-служба поліції Києва.

Водночас звіт агенції УНІАН говорить про “понад 2 тисячі” учасників маршу і 4 тисячі – на мітингу, а сайт “Українська правда” – про колону чисельністю “до 10 тисяч” учасників.

У поліцейському зведенні сказано: “Сьогодні у столиці, відповідно до поданих у КМДА заявок, відбулося кілька акцій. Наймасовіші із них проводилися на Хрещатику (представники “АвтоЄвроСила”) та від парку ім. Тараса Шевченка до Європейської площі пройшов “Марш за майбутнє”. За приблизними підрахунками, участь у заходах взяли близько 1000 та 2500 осіб відповідно. Порушень правопорядку не зафіксовано”.

Нинішній марш прибічників Саакашвілі та противників президента Порошенка був першим у 2018 році та з часу судового рішення 26 січня про нічний домашній арешт для лідера “РНС”.

Фото: РНС

З огляду на те, що від Бессарабки до Майдану вдень відбувалася протестна акція власників авто на “єврономерах”, а Майдан Незалежності влада перекрила великою кількістю металевих конструкцій із синьо-жовтою символікою, колона на чолі з Саакашвілі пройшла нетрадиційним маршрутом. 
“Марш за майбутнє”, скандуючи антипрезиденстькі гасла (зокрема “Порошенко – х***ло!”), пройшов від парку Шевченка вулицею Володимирська до Михайлівської площі, потім по вулиці Михайлівській до Європейської площі, де під “Українським домом” відбувся мітинг.

Фоторепортаж:

Михеїл Саакашвілі - Марш за майбутнє 4.02.2018 _1 Марш за майбутнє 4.02.2018 _4 Марш за майбутнє 4.02.2018 _3 Марш за майбутнє 4.02.2018 _2 Семен Семенченко - Марш за майбутнє 4.02.2018 _1 Єгор Соболєв - Марш за майбутнє 4.02.2018 _1 мітинг - Марш за майбутнє 4.02.2018 Михеїл Саакашвілі - мітинг - Марш за майбутнє 4.02.2018 Михеїл Саакашвілі - Марш за майбутнє 4.02.2018
<
>
Фото: РНС

Зі сцени віча із закликами до відставки президента Петра Порошенка виступили нардепи Єгор Соболєв, Семен Семенченко, Юрій Дерев’янко, колишній депутат Степан Хмара та ін.

Єгор Соболєв зокрема нагадав про табір “Руху “Відродження”, який уже четвертий місяць стоїть під парламентом, “незважаючи на спецназівців і провокаторів”, залишаючись осередком протестного руху.
Оратори закликали звільнити акивістів “Руху “Відродження”, затриманих правоохоронцями в різних кримінальних провадженнях.

Промовці заявляли, що ця акція – початок кампанії із вимогою “демонтажу системи”. Першочерговою вимогою є відставка президента, а потім — проведення парламентських виборів (на яких буде обрано 300 депутатів-“спартанців” із річним терміном повноважень) та формування на цій базі нового уряду.

Учасники віча анонсували наступні мітинги по всій Україні 18 лютого. Про це йдеться у резолюції, яку зачитав член партії “Рух нових сил” Юрій Дерев’янко.

Також вони заявили, що 18 лютого на Майдані Незалежності в Києві оголосять “рішення про відставку” Петра Порошенка з поста президента і закликали його прийти на цю акцію.

Саакашвілі висловив задоволення числом мітингувальників 4 лютого, але, для забезпечення чисельності на наступних зібраннях, закликав кожного учасника нинішнього мітингу наступного разу привести ще одну людину і вийти так само на мітинги в регіонах.

“Нас вийдуть мільйони”, – сказав Дерев’янко.

Михеїл Саакашвілі також пообіцяв до наступного мітингу “представити альтернативний уряд і десяток нових кандидатів у президенти”.

Він заявив про нові способи тиску на нинішній парламент, але наголосив на потребі забезпечити “мирний наступ”.

“Ми опублікуємо фотографії будинків та адреси депутатів, які повинні голосувати за відставку Порошенка. Сформуємо групи і поїдемо до них додому. Будемо наступати мирно. Ми розповімо, чого ми від них хочемо. Ми хочемо одного – прибрати цих від влади мирно і самим піти після цього”, – заявив глава “РНС”.

Михеїл Саакашвілі вперше на таких мітингах зачитав розширений список українських військових, які загинули в січні. При цьому він звинуватив президента Порошенка в тому, що той встановив на Майдані “залізні памперси” (оздоблювальні конструкції-перегородки, аби  не допустити туди мітинг опозиції), тоді як за ці гроші можна було купити “швидкі допомоги”, щоб вчасно довезти поранених у госпіталі.

“Поки наші воїни гинули за свою Батьківщину, головнокомандувач України Петро Порошенко розслаблявся на Мальдівських островах і викидав сотні тисяч доларів в безодню Індійського океану. Плював він на наших солдатів, плював він на Україну”, – заявив лідер “Руху нових сил”.

Саакашвілі заявив, що “барига не може стати президентом”, маючи на увазі Порошенка-бізнесмена, та вкотре закликав до імпічменту.
(Водночас, як відомо, екс-президент Грузії пишається своїми контактами з президентом США Дональдом Трампом, який працював у бізнесі.)

Він також звинуватив у некомпетентності прем’єра Володимира Гройсмана: “Хто може бути гірше, ніж Гройсман, який не закінчив навіть середньої школи? Невже не можна знайти прем’єр-міністра з вищою освітою?!”

Саакашвілі пообіцяв, що, якщо Порошенко піде з посади президента, “пенсія подвоїться вже в перші два місяці при збереженні курсу національної валюти”.
“А до кінця року вона зросте втричі. А в цілому за одну каденцію нормальної влади вона може збільшитися в 7-8 разів. Я це робив, я не якийсь там популіст і казкар”, – заявив він.

Після мітингу колона опозиціонерів – т.зв. “Автомарш” – поїхала в селище Козин пікетувати маєток Петра Порошенка.
В ефірі каналу NewsOne нардеп Семен Семенченко розповів, що в одному місці дорога була перекрита найнятими бабусями з плакатами проти забудови узбережжя Дніпра.
Однак колона доїхала до місця призначення, і кілька десятків активістів взяли участь у пікеті, який пройшов без ексцесів.

Відео:

Маєток охороняли кілька десятків правоохоронців.

Загалом, за даними поліції, за порядком у центрі столиці 4 лютого стежили близько 2 тисяч поліцейських та військовослужбовців Національної гвардії України.

Читайте також:
Суд у Тбілісі дав Саакашвілі три роки тюрми заочно. РЕАКЦІЯ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна