Суд у Тбілісі дав Саакашвілі три роки тюрми заочно. РЕАКЦІЯ

 

Суддя Тбіліського міського суду Георгій Аревадзе оголосив рішення щодо екс-президента Грузії Михеїла Саакашвілі у справі Сандро Гіргвліані.

Як передає “Грузія.оnline“, під час заочного розгляду справи 5 січня суддя визнав Саакашвілі винним та засудив до позбавлення волі строком на три роки.

У справі Гіргвліані Михеїлу Саакашвілі було висунуте обвинувачення за статтею “зловживання службовими повноваженнями”.
За даними слідства, президент Михеїл Саакашвілі незаконно пообіцяв тодішньому керівнику департаменту конституційної безпеки Грузії (ДКБ) Даті Ахалая, що помилує засуджених за вбивство Сандро Гіргвліані і потім уже в обхід комісії з помилування помилував Геронтія Аланія, Михаїла Бібілурідзе, Автанділа Апціаурі та Олександра Гачава, створивши правовий важіль для умовно-дострокового звільнення засуджених.

Сам Михеїл Саакашвілі назвав вирок Тбіліського міськсуду незаконним та таким, що суперечить міжнародним, національним нормам і здоровому глузду. Про це екс-президент написав на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Вирок” грузинського суду, що перебуває під повним контролем найбільшого приватного акціонера “Газпрому” Іванішвілі, щодо мене – повністю незаконний і суперечить всім міжнародним, національним нормам та здоровому глузду”, – наголосив він.
На переконання Саакашвілі, судити президента за використання права на помилування, яке ніяк не обмежене, свідчить про повністю політичний характер цього процесу.

“Це також свідчить про те, що грузинська влада не знайшла на мене за п’ять років нічого істотного – ані жодних фактів корупції, ані інших правопорушень”, – вважає екс-президент.

Державний адвокат Саакашвілі Софія Гогрічідзе заявила, що не розуміє, на підставі яких доказів суддя виніс обвинувальний.

“Сьогодні була порушена конституція Грузії, чітко видно, що йде політичне переслідування. Неможливо було, щоб для нього було винесено обвинувальний вердикт. Нам пришлють документи, з посиланням на кого і які докази прийняв рішення суд”, – сказала адвокат.

У свою чергу одна з лідерів “Єдиного національного руху” Саакашвілі, екс-голова Нацполіції України Хатія Деканоїдзе не виключає, що рішення Тбіліського міського суду стане підставою для екстрадиції колишнього президента Грузії з України. 

“Прийняте сьогодні рішення ставить під сумнів розвиток і майбутнє демократії Грузії. Міхеїла Саакашвілі судили за право, надане йому конституцією, що є абсурдним звинуваченням. Однак це політичне правосуддя, і саме політичне правосуддя завдає шкоди державі. Дуже шкода, що влада цього не розуміє, і погано, що вся судова система в руках однієї людини… Ніхто не сумнівається, що реально звинувачення було мотивоване, що замовлення було виконане. Я не виключаю екстрадицію Міхеїла Саакашвілі, оскільки адміністративні ресурси двох країн спрямовані проти однієї людини“, – сказала Хатія Деканоїдзе.

Як відомо, 28 січня 2006 року 28-річний співробітник “Об’єднаного грузинського банку” Сандро Гіргвліані зі своїм другом Леваном Бухаїдзе відвідав кафе “Шарден-бар” у центрі Тбілісі. У барі перебували керівник департаменту конституційної безпеки МВС Дата Ахалая, його заступник Олег Мельников, начальник генеральної інспекції МВС Василь Санодзе, начальник служби громадських зв’язків МВС Гурам Донадзе, дружина міністра внутрішніх справ Тако Салакая, а також знайома Гіргвліані Тамара Майсурадзе. У Гірвгліані сталася сварка з Донадзе. Того ж дня тіло Гіргвліані виявили в передмісті Тбілісі з ознаками насильницької смерті.
Поліція затримала чотирьох співробітників ДКБ – Аланія, Апціаурі, Гачава і Бібілурідзе. Вони зізналися, що викрали Гіргвліані й відвезли до лісу, де почали його бити. Потім, за їхніми словами, Гіргвіліані втік, “заблукав і впав в ущелину з 20-метрової висоти”.
Вбивство викликало гучний політичний скандал в Грузії. Хоча у скоєнні злочину звинуватили кількох офіцерів МВС Грузії, правозахисники і рідні Гіргвліані називали замовниками вбивства високопоставлених чиновників міністерства.

Читайте також:
Саакашвілі програв суду щодо свого додаткового захисту

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна