РНБО показала успішний запуск першої української крилатої ракети “Нептун”. ФОТО, ОНОВЛЕНО

 

Перші льотні випробування української крилатої ракети наземного базування, яка здатна точно вражати наземні та морські цілі, успішно відбулися у вівторок, 30 січня.
Про це повідомив секретар Ради нац безпеки і оборони Олександр Турчинов після завершення випробувань, передає прес-служба РНБО.

За його словами, це повністю українська розробка конструкторів державного підприємства КБ “Луч” у співпраці з іншими державними і приватними підприємствами оборонно-промислового комплексу України.

“Під час випробувань, які відбулись успішно, перевірялися льотні характеристики та робота систем ракети”, – пояснив глава Радбезу.

Турчинов також повідомив, що РНБО України поставила задачу “розробити комплекси крилатих ракет не тільки наземного, але і також морського та повітряного базування”.

“Дальність дії наших крилатих ракет та їх бойове спорядження не суперечать підписаним Україною міжнародним угодам для такого виду зброї”, – зазначив Олександр Турчинов після пуску.

“Для України це дуже важлива подія, тому що після тотального роззброєння української армії відповідно до Будапештського меморандуму, на озброєнні Збройних сил України не залишилося жодної крилатої ракети”, – додав він.

За словами секретаря РНБО, випробування 30 січня відкрили “новий етап ракетної програми, відповідно до якого наші Збройні сили повинні отримати потужні високоефективні крилаті ракети, здатні на великій відстані точно вражати ворожі цілі”.

При цьому Турчинов наголосив, що ракетні комплекси такого класу є “важливим фактором стримування агресора”.

ОНОВЛЕНО. Нова українська крилата ракета наземного базування “Нептун”, яка пройшла у вівторок перші льотні випробування, матиме дальність польоту в межах 300 км.
Про це написав на своїй сторінці у “Фейсбуці” директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

“За відносно невеликі кошти Україна у короткий термін часу має отримати крилату ракету з дальністю в межах 300 км. Роботи у цьому напрямку здійснює ДП “Державне київське конструкторське бюро “Луч”. Саме завдяки настійливості генерального конструктора – директора ДержККБ “Луч” Олега Петровича Коростельова держава матиме нову зброю. І, звісно, при максимальному сприянні з боку секретаря РНБО”, – пише Згурець.

Експерт зазначив, що проект крилатої ракети “Нептун” є надзвичайно вчасним.

“Для України створення потужної зброї має виключне значення для забезпечення національної безпеки. За умов обмежених ресурсних можливостей варто обирати проекти за критерієм “ефективність-вартість”, – пояснив він.

Сергій Згурець повідомив, що “Нептун” – повністю національний проект , який немає залежності від іноземних партнерів.

“Це має особливе значення на тлі відмови окремих західних оборонних компаній постачати Україні подібні зразки або складові до них. Можна стверджувати, що ДП “Державне Київське конструкторське бюро “Луч” створило нову національну високотехнологічну кооперацію, до якої входять підприємства, що забезпечили створення бойової частини, системи управління, головок самонаведення різних типів, радіовисотомірів тощо”, – зазначив Згурець.

За словами директора Defense Express, нині (виходячи з рівня та особливостей загроз) найбільш актуальною є саме версія наземного комплексу, “оскільки вона забезпечить як захист з моря, так і ураження наземних об’єктів”.

У подальшому ракета може бути адаптована під корабельну та авіаційні версії.

“Ракета дозвукова. Схема польоту стандартна для крилатої ракети. На маршовій ділянці висота польоту – 10-30 м, на кінцевій ділянці 4-5 м. Бойова частина – уламкова-фугасна. За рахунок оснащення різними типами головок самонаведення може вражати різні типи цілей. Як з відомими координатами, так і використовуватись у якості протирадіолокаційної ракети”, – повідомив експерт.

“Ракета спроможна забезпечити дальність стрільби по морській цілі у 280 км; по береговій стаціонарній цілі – більшу дальність. Якщо сильно постаратися, то і до Москви достане)“, – додав він.

Читайте також:
Випробування “Вільхи”: нова українська ракета влучила в мішень
із відстані 70 км. ФОТО, ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна