Випробування “Вільхи”: нова українська ракета влучила в мішень із відстані 70 км. ФОТО, ВІДЕО

 

Новий український ракетний комплекс “Вільха” успішно пройшов випробування.
Про це повідомив президент Петро Порошенко.

“Вітаю усіх українців з успішним випробуванням українського ракетного комплексу „Вільха“. Щойно отримав доповідь, що всі чотири ракети влучили в ціль!” — ідеться в дописі президента у “Твіттері”.

Випробування РСЗВ “Вільха” відбулися в Одеській області на полігоні біля Южного.

На події був присутній секретар Радбезу Олександр Турчинов.

Ракети повністю виготовлені в Україні, зокрема їх корпус, двигун, паливні системи,
бойова частина, голівка наведення, апарат руління.

Відео записку ракет опублікував помічник міністра оборони Юрій Бірюков у “Фейсбуці”:

У коментарях, на запитання щодо траєкторії конкретних ракет, він зазначив, що “в кожної ракети індивідуальний блок донаведення”.

Також Бірюков заявив, що ракети влучили з відстані 70 кілометрів у центр мішені розміром 50х50 метрів.

На підтвердження цього він продемонстрував фото:

Ракета пробила центр мішені з 70 км

ОНОВЛЕНО. Згодом Юрій Бірюков подав детальніший звіт та аналіз:

“Це були фінальні робочі випробування нової ракети для системи залпового вогню…
Всі мерзли, нервували, мерзли, чекали, мерзли, ПШШШШШШШФУУУУУРРРРРР (звук виходу ракети – “Н”), мерзли, чекали. І так ось чотири рази. А потім полетіли на місце прицілювання.

Спочатку ж нічого такого і не скажеш. Дві якісь вирви-ямки, повні морською водою (це Кінбурнська коса, і там будь-яка ямка за 5 хвилин заповнюється водою)…

Фото: ФБ Юрій Бірюков

А якщо придивитися, то червоним кружечком обведено контрольний стовпчик, що стоїть в центрі мішені розміром з два футбольних поля. Для однієї осколково-фугасної ракети з двома центнерами вибухівки на борту – переорати два футбольних поля не проблема. Стовпчик стояв у центрі. До моменту, поки в нього не прилетіла ракета. А потім ще одна, туди ж. Тільки друга була не з бойовою частиною, а з телеметричним блоком – тому і воронка менша. І ще дві такі відмітини, на віддалі десятка метрів, але в рамках мішені прицілювання. Загалом, всі вбиті.

Так ось. Два роки тому такого в країні не було. Не було технологій. Не було обладнання. Не було напрацювань. Не було документації. Не було верстатів. Не було фахівців.

Але два роки тому в нас уже було відносно стійке перемир’я, стабільна коаліція союзників і партнерів, розуміння того, що в нас є горизонт планування. Багато разів обговорювалося, що Петро Порошенко грає “вдовгу”.
Ось він, приклад. Від сенсу й необхідності Мінських угод, до стратегічних рішень, які приймалися два роки тому.

Два роки тому в Україні не було такої зброї. Зброї, здатної доставити 12 ракет з двома центнерами вибухівки в кожній, на багато-багато десятків кілометрів, з індивідуальним наведенням кожної ракети на свою ціль, з коригуванням точки влучання в процесі польоту.
Наприклад, одна ракета на танкові бокси, друга – на склад боєприпасів, третя – на штаб, четверта на базу ПММ…

Гра “вдовгу” – вона не завжди ясна й зрозуміла сторонньому спостерігачеві в процесі. І не завжди блискавично-вдячна…

Гра “вдолвгу” – це коли два роки тому приймається стратегічне рішення витратити чималі суми на проект розробки нової зброї для ЗСУ. Коли цей проект на постійному моніторингу у верховного головнокомандувача, а щоденною координацією займається секретар РНБО Олександр Турчинов. Коли десятки підприємств і сотні контрагентів.

Гра “вдовгу” – займатися конструкторськими роботами, пошуками кооперації, відновлювати виробництво ракетного палива, створювати “з нуля” виробництво блоків наведення і корпусів, тестувати і знаходити помилки, запускати ракети і … влучати в ціль.

За два роки роботи”.

 

Як відомо, проектує “Вільху” конструкторське бюро “Луч”, виготовляє ДАХК “Артем”.

Читайте також:
В Україні відбувся вдалий запуск нового ракетного комплексу. ВІДЕО

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна