Голландські агенти “в прямому ефірі” стежили за хакерами в РФ, які впливали на вибори у США

 

Агенти нідерландської спецслужби AIVD стежили за російським хакерським угрупованням Cozy Bear, пов’язаним із ФСБ, яке підозрюють у зламі серверів Демократичної партії США під час президентської кампанії.

Про це ідеться у розслідуванні нідерландської газети deVolkskrant та програми новин Nieuwsuur, передає “Європейська правда”.

“Доступ голландців [до комп’ютерної мережі російських хакерів] є важливим свідченням участі Росії в хакерських атаках на Демократичну партію, згідно з шістьма американськими і голландськими джерелами, які знайомі з матеріалом, але побажали залишитися анонімними.
Це також стало підставою для того, що ФБР приступило до розслідування втручання Росії у передвиборчу гонку між кандидатом від Демократичної партії Гілларі Клінтон і республіканським кандидатом Дональдом Трампом”, – повідомляє видання.

Журналісти стверджують, що нідерландська спецслужба AIVD стежила за роботою Cozy Bear фактично у прямому ефірі, маючи доступ до комп’ютерів російських хакерів з 2014 по 2017 роки.
Отриману інформацію нідерландські агенти передавали американським структурам – ЦРУ та АНБ.

Влітку 2014 року нідерландські хакери проникли у комп’ютерну мережу Cozy Bear, чия штаб-квартира розташована в університетській будівлі поруч з Красною площею в Москві.

AIVD відстежувала кожен крок російських хакерів, у тому числі через їхні ж веб-камери.
Вони могли дізнатись, хто належить до російської групи, склад якої постійно змінювався. Отримані знімки порівнювали із базами даних російських шпигунів.
Завдяки проникненню нідерландська спецслужба довідалась, що хакерами керує Служба зовнішньої розвідки РФ.

Як відомо, скандал зі зламом серверів Демпартії США і пошти Гілларі Клінтон відіграли значну роль у її поразці на виборах президента 2016 року.
У США триває розслідування з приводу цього російського втручання.

Читайте також:
У США затримали підозрювану в зливі ЗМІ інформації про втручання росіян
у вибори президента

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна