Порошенко підпише закон про деокупацію Донбасу, бо це його власна стратегія. ВІДЕО

 

Президент підпише закон про деокупацію Донбасу, ухвалений парламентом 18 січня, щойно він надійде з парламенту до АП.
Як передає “Новинарня“, про це на урочистому зібранні з нагоди Дня Соборності України та 100-річчя проголошення незалежності УНР 22 січня в Києві заявив Петро Порошенко.

“Агресору не подобається, коли його називають агресором. Окупанту неприємно, коли на окупацію кажуть окупація. На злодії шапка горить, і він хоче уникнути міжнародної відповідальності за свої злочини. Рефлексія Москви зайвий раз переконує, що ми прийняли правильний Закон. І хочу чітко заявити – я підпишу його, щойно він надійде з українського парламенту”, – зазначив президент Порошенко у виступі.

 

За його словами, в боротьбі з російським агресором ми відчуваємо потужну підтримку наших міжнародних партнерів, “і це – принципова позитивна відмінність сьогоднішньої ситуації від тієї, що існувала сто років тому”.

Закон “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях” Петро Порошенко охарактеризував як “його президентську стратегію, його пропозиції щодо реінтеграції окупованих територій України”.

“Цей Закон фіксує право України на самооборону відповідно до статті 51 Статуту ООН і деталізує механізм його реалізації. Але, водночас, він підтверджує пріоритетність мирного, політико-дипломатичного врегулювання.
Хочу наголосити окремо, ані дух, ані буква цього Закону не суперечать Мінським домовленостям, як це хоче представити Москва. На відміну від Росії, яка шукає будь-який привід, аби їх не виконувати, Україна неухильно дотримується і буде дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань”, – сказав Порошенко.

“Для нас же ухвалений закон цінний насамперед тим, що він є по суті технологією повернення окупованих територій під суверенітет України. Радісне свято Дня Соборності буде для українців із гірким присмаком доти, доки чобіт російського окупанта топче українську суверенну землю Криму та Севастополя, Донеччини та Луганщини”, – наголосив президент.

Фото: АП

“Я дуже дякую за це Верховній Раді, Вам, пане голово [парламенту Андрій Парубій]. І для мене дуже важливо було, що закон набрав майже конституційну більшість голосів. У фінальному голосуванні його підтримали навіть ті політичні сили, які за день до цього його дуже гостро критикували, критикували і президентський проект, і кінцеву версію. Наголошували і відмовлялися голосувати в першому читанні.

Я думаю, що це стало важливим прикладом відповідальної консолідації владних та опозиційних політичних сил у питанні, що стосується нашого спільного національного інтересу. Де не може бути компромісів – у питаннях суверенітету, територіальної цілісності, незалежності нашої держави. Це – приклад, коли міркування міжпартійної боротьби принесено в жертву загальнодержавній справі”, – сказав Порошенко, ще раз наголосивши на потребі об’єднуватися перед зовнішніми загрозами.

“Ми засвоїли уроки. Ми усвідомили помилки. Ми не допустимо їх повторення. Я переконаний, нам вистачить розуму і сил, щоби політичну боротьбу всередині країни утримувати в межах європейських стандартів стосунків влади та опозиції. Це потрібно для того,  щоби ворог не зміг підірвати нас із середини; щоби п’ята колона не підняла голови; щоби отаманщина не руйнувала основ державності і демократії”, – заявив він.

“Я хочу наголосити, ми не будемо виконувати пункту Четвертого Універсалу про розпуск війська. Я хочу наголосити, що Україна вже готова дати жорстку військову відсіч агресорові в разі його спроб піти у наступ”, – наголосив Порошенко.

“Вітаю всіх із Днем Соборності і сотою річницею проголошення державної самостійності УНР!
Особлива подяка – нашим воїнам, які на фронті захищають соборну Україну.
Особливі вітання – громадянам України, які живуть зараз в умовах російської окупації. Кожен день розлуки, яким би важким він не був, все таки наближає нас до неминучого воз’єднання”, – сказав також Порошенко зверненні 22 січня.

Читайте також:
Парубій закрив сесію. Закон про деокупацію “завис” до лютого

Закон про деокупацію розширює можливості для збройної відсічі агресії РФ,
– Турчинов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна