Суд Запоріжжя арештував громадянина РФ Джабарова, підозрюваного у бойових діях в Сирії

 

Жовтневий районний суд Запоріжжя обрав запобіжний захід громадянину Росії Аріфу Джабарову у вигляді екстрадиційного арешту на термін два місяці – до 18 березня 2018 року.

Слідча суддя Лідія Клименко ухвалила таке рішення пізно ввечері 19 січня, передає “Радіо Свобода”.

Джабарову, який раніше жив в Уфі (Башкортостан, РФ) і був затриманий за запитом ФСБ Росії, інкримінують участь у бойових діях на території Сирії.

Клопотання захисників Джабарова щодо незаконності тримання його під вартою суд відхилив.

Також суддя за клопотанням прокурора заборонила представникам ЗМІ здійснювати відеозйомку під час розгляду справи по суті.

У грудні 2017 року Шевченківський районний суд Запоріжжя арештував Аріфа Джабарова за запитом управління ФСБ Росії на 30 днів.
Джабаров прибув до Запоріжжя з Туреччини, де жив від 2012 року. В аеропорту він просив прикордонників надати йому можливість звернутися до міграційної служби України з метою отримання притулку, однак йому відмовили. Після цього Джабаров порізав собі вени і був затриманий поліцією.

На території Росії йому інкримінують частину 2 статті 208 КК РФ (участь у збройних формуваннях, не передбачених федеральним законодавством Росії, а також участь на території іноземної держави у збройних формуваннях, не передбачених законодавством цієї держави, з метою, що протирічить інтересам Російської Федерації).

17 січня Шевченківський райсуд Запоріжжя відхилив два клопотання прокуратури – щодо продовження терміну арешту і застосування тримання під вартою до Джабарова. Однак уже 18 січня працівники поліції затримали його при виході з СІЗО, а прокуратура звернулася до Жовтневого районного суду Запоріжжя щодо обрання нового запобіжного заходу.

 

Раніше у 2016-2017 роках у судах Запоріжжя розглядалась справа щодо екстрадиційного арешту іншого громадянина Росії Руслана Мейрієва. Йому російські спецслужби інкримінують аналогічні правопорушення, згідно кримінального кодексу Росії, що і Джабарову. Наразі Мейрієв відстоює у судісвоє право на отримання в Україні статусу біженця.

Читайте також:
СБУ затримала двох громадян Росії, оголошених у міжнародний розшук
особливо тяжкі злочини

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна