СБУ затримала двох громадян Росії, оголошених у міжнародний розшук особливо тяжкі злочини

 

Співробітники Служби безпеки України за інформацією Інтерполу затримали двох росіянин, серед яких є підозрюваний в участі у вбивстві редактора російського журналу “Форбс” Пола Хлєбнікова.

Про це 18 листопада повідомляє прес-центр СБУ.

“У Києві правоохоронці затримали уродженця Чечні, оголошеного у міжнародний розшук за скоєння особливо тяжких злочинів. За інформацією Інтерполу, іноземець брав участь у скоєнні низки замовних вбивств, зокрема, головного редактора російського видання “Форбс” – громадянина США Пола Хлєбнікова – та заступника голови, керівника апарату уряду Чеченської Республіки у 2001-2003 роках”, – йдеться в повідомленні СБУ.

За оперативною інформацією, після втечі з РФ чеченець перебував у складі злочинного угрупування, яке вимагало гроші у приватних підприємців в Україні.

“На Полтавщині співробітники СБ України затримали ще одного громадянина РФ, оголошеного у міжнародний розшук. Раніше засуджений за скоєння тяжких та особливо тяжких злочинів у складі організованої групи в країнах ЄС, уродженець міста Грозний тривалий час переховувався від слідства”, – зазначає прес-служба.

За інформацією Інтерполу, громадянин РФ у 2013 році з допомогою спільника втік зі залу суду норвезького міста Сандвік. Згодом його у міжнародний розшук подала Франція після того, як його запідозрили у викраденні престижних автомобілів.

Також, як зазначили у СБУ, для уникнення відповідальності він переховувався у різних країнах з підробленими паспортами.

“Наразі вирішується питання щодо обрання затриманим запобіжного заходу та проведення перевірки щодо подальшої їх екстрадиції”, – зазначили в СБУ.

Як відомо, 9 липня 2004 року Пола Хлєбнікова застрелили в Москві поблизу редакції “Форбс”. У його вбивстві обвинувачували Казбека Дукузова, Мусу Вахаєва та Фаіла Садретдінова. У 2006 році їх виправдали, але верховний суд РФ скасував вирок. Після цього Дукузов не з’явився в суд на розгляд справи – його оголосили в розшук.
Дукузов і Вахаєв також підозрювалися у вбивстві керівника апарату уряду Чеченської Республіки Якова Сергуніна.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна