АТОвці сподіваються, що уряд влаштує повторний конкурс на голову Держслужби ветеранів

 

Ветерани АТО та представники ветеранських ГО в середу, 17 січня, провели неформальні збори в Будинку ветеранів у Києві на Бастіонній, обговоривши своє ставлення до результатів конкурсу на посаду голови Держслужби у справах ветеранів війни та учасників АТО.

“Були як ті, хто виступав проти переможця і самої процедури конкурсу, так і ті, хто підтримав Валентина Манька”, повідомляє “Цензор”.

Як розповів “Новинарні” учасник бойових дій Роман Кулик, присутній на заході, підсумком диспутів стала домовленість ще раз зійтися наступного понеділка і зібрати підписи під зверненням до Кабміну із закликом не затверджувати Манька на посаді голови Держслужби та провести новий відбір.

Водночас учасники зборів з оптимізмом сприйняли заяву прем’єра Володимира Гройсмана на засідання Кабміну – про те, що Манько ще має пройти перевірку в МВС, та слова міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про те, що він не проголосує за призначення Манька, бо це буде “просто дискредитація державної влади”.

Крім того, голова фракції “Народного фронту” у ВР Максим Бурбак повідомив, що проти затвердження Манька голосуватимуть і інші урядовці від їхньої партії.

У ході зборів на Бастіонній ветерани АТО висловлювали своє невдоволення як процедурою та організацією конкурсу на посаду голови Держслужби у справах ветеранів, так і сумнівною персоною самого Валентина Манька.

“Конкурс, на нашу спільну думку, був проведений не прозоро, не в рамках закону, з порушеннями, з видачею заздалегідь відомого переможця. Цю посаду повинен зайняти гідний кандидат, що має повагу у всіх підрозділах, який бездоганний в питаннях особистих якостей і закону.
Мала б бути якась комісія морально-етична, яка відбирала б кандидатів. Конкурс повинні перепровести з видачею перед подачею на підсунутого кандидата. Всі бачили відео, де було чітко видно, що працюють на одного кандидата. Йому підказують. Потім кажуть про якісь проблеми з іншими кандидатами “, – заявив майор Андрій Бойко, колишній заступник командира 90-го батальйону.

Також в ході зборів виступили два кандидати на посаду голови Держслужби у справах ветеранів, які брали участь в конкурсі – Віктор Толочко та Віталій Баранов. Вони розповіли про порушення у проведенні конкурсу, які, на їхню думку, мали місце.

Зокрема, відзначили, що саме оголошення про проведення конкурсу висіло на сайті Держслужби у справах ветеранів всього лише два дні. Також не був оприлюднений список кандидатів, які висунули свої кандидатури на конкурс.

Крім того, їх обурило, що завдання на другому етапі – твір на вільну тему – досить суб’єктивне для оцінювання; склад комісії, на думку ветеранів АТО, був не компетентний в питаннях ветеранів, а самі критерії оцінювання творчого завдання не були роз’яснені .

“По-перше, ми будемо звертатися до прем’єр-міністра щодо того, що даний кандидат (Манько) не задовольняє вимоги громадських організацій або з’їзду громадських організацій України. Цей кандидат не може представляти наші інтереси, не може їх захищати як державний службовець. По-друге, громадським організаціям потрібно висунути кілька кандидатів, які візьмуть участь в новому конкурсі. І на цьому конкурсі вже буде обраний дійсно глава Держслужби у справах ветеранів”, – пояснив подальші наміри колишній уомандир батальйону ім. Кульчицького НГУ Віктор Толочко.

Були й ті, хто підтримав переможця конкурсу, пише “Цензор”. Зокрема комбат 40-го батальйону “Кривбас” Олександр Мотря розповів, що познайомився з Маньком під Іловайськом у 2014 році: “Манько координував дії добровольчих батальйонів “Донбас”, “Азов” і “Шахтарськ”…) Якщо коротко скажу одне: не боявся, в бій йшов, людей підняти міг. Гідний – не гідний – нехай оцінює суспільство. Але у мене як у командира батальйону претензій не було. Питання вирішувалися. За спини не ховався”.

Читайте більше про Валентина Манька:
Самозванець чи герой.
Чому АТОвці виступили проти нового голови своєї Держслужби

“Будьте ви прокляті”. Як волонтери й АТОвці відсувають псевдоветеранів
від бюджетного корита

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна