У генштабі ЗС РФ вважають, що до атак на авіабази в Сирії причетна Україна. МОУ спростовує

 

Генштаб збройних сил Росії звинуватив Україну в причетності до атак на свою авіабазу в Сирії 31 грудня.

Начальник управління будівництва та розвитку БПЛА ГШ ЗС РФ генерал-майор Олександр Новіков наголосив, що заслуговують на увагу боєприпаси, які використовуються на безпілотниках. Він заявив: “Попередні дослідження показали, що як основа вибухової речовини в боєприпасах використовувався ТЕН, що перевершує за потужністю гексоген. Зазначена вибухова речовина виробляється низкою країн, у тому числі в Україні на Шосткинському заводі хімічних реактивів”.

Новіков заявив, що зараз проводяться спеціальні дослідження з метою встановлення країни-виробника.

За його словами, ця речовина “не може бути виготовлена в кустарних умовах або вилучена з інших боєприпасів”.

“Це саморобні вибухові пристрої масою близько 400 грамів, споряджені вражаючими елементами у формі металевих кульок з радіусом ураження до 50 метрів. Кожен безпілотник, який брав участь в атаці, ніс 10 таких боєприпасів”, – сказав Новіков.

За його словами, проведені дослідження показують, що встановлене на безпілотники радіоелектронне обладнання забезпечувало їх автоматизований, заздалегідь запрограмований політ і скидання боєприпасів, виключало постановку перешкод системам їх управління.

“Крім того, координати, закладені в програмах керування безпілотниками, за точністю перевищують загальнодоступні дані, які можна отримати, наприклад, в інтернеті”, – сказав Новіков.

Він зазначив, що поява дронів нових типів і модифікацій у бойовиків в Сирії фіксувалася буквально через лічені дні після надходження їх у вільний продаж в різних країнах.

“Безпілотники, що використовувалися бойовиками для завдання ударів по об’єктах Збройних сил Російської Федерації в ніч на 6 січня 2018 року, було застосовано вперше”, – наголосив генерал.

Міністерство оборони України спростувало звинувачення російського генштабу, називши їх черговою інформаційною атакою, щоб приховати свої дії на окупованих територіях Донбасу і в Криму.
Про це в коментарі УНІАН заявила прес-секретар міністра оборони України Вікторія Кушнір.

“Це ніщо інше як чергова інформаційна атака. Ми відкидаємо ці звинувачення, і звичайно, ця інформаційна атака робиться перш за все, щоб прикрити дії РФ зараз у Криму та в Донецьку і Луганську, куди поставляють озброєння з РФ”, – сказала вона.

На початку січня російські ЗМІ повідомили, що внаслідок нападу диверсантів на російську авіабазу Хмеймім у Сирії були знищені чотири фронтові бомбардувальники Су-24, два багатоцільові винищувачі Су-35С і військово-транспортний літак Ан-72, були також загиблі й поранені.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна