Теле-Нацрада ініціює штрафи і кримінальну відповідальність для артистів, які гастролюють в РФ

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ініціює внесення змін до законодавства, аби можна було застосовувати штрафні санкції щодо українських артистів, які виступають в Росії.

Як зазначено в заяві регулятора, поширеній 11 січня, до Нацради надходять звернення, що стосуються виступів українських артистів, які активно гастролюють в Російській Федерації.

“У цій ситуації Національна рада не має жодних важелів впливу на телерадіоорганізації, тому що закон взагалі про це нічого не говорить. У цьому випадку будь-яка дія регулятора на обмеження буде оскаржено в суді, і шанси відстояти позицію, яка може бути зрозуміла з точки зору етичних стандартів, але немає юридичних підстав, рівнозначні нулю. Ця ситуація може бути вирішена тільки в законодавчому полі”, – пояснює регулятор.

У Нацраді вважають, що “законодавці могли б розглянути і застосувати світову практику щодо впливу на вітчизняних виконавців”, які здійснюють концертну діяльність в країні, визнаної агресором.

“Це можуть бути штрафні санкції або кримінальна відповідальність для них. А телерадіоорганізації могли би бути зобов’язані обмежити участь таких артистів або діячів культури в ефірі, можливо, на певний період. В такому випадку національний регулятор отримає реальні важелі впливу на мовників”, – пропонує теле-Нацрада.

Також регулятор виступає проти ведення телепрограм політиками й депутатами.

“…І надзвичайно важливою зміною в інформаційному просторі держави, на думку Національної ради, має стати законодавче обмеження на ведення програм і передач політичними діячами. Це явище сьогодні набуло великого розмаху – воно нівелює журналістику, відкидає ЗМІ України далеко за межі журналістських стандартів, якими керується медійна професія, й робить ефір місцем зведення політичних рахунків та пропагандистської боротьби. Крім іншого, це також суперечить нормам про поширення засобами масової інформації передвиборної агітації та політичної реклами”, – сказано в заяві.

Національна рада пропонує парламенту України врегулювати ці питання в якнайшвидший термін.
Свої пропозиції рада готова обговорити публічно з представниками Держкіно, індустрії, громадськості, незалежними експертами.

Читайте також:
“Не зарікайся”: суд скасував рішення теле-Нацради
щодо “сепарського” серіалу каналу “Україна”

В Одесі під тиском активістів скасували ще один концерт Лободи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна