“Не зарікайся”: суд скасував рішення теле-Нацради щодо “сепарського” серіалу каналу “Україна”

 

Окружний адмінсуд Києва визнав протиправним та скасував рішення Нацради з питань телебачення і радіомовлення від 28 квітня 2016 року, яким регулятор виніс телеканалу «Україна» попередження через трансляцію серіалу «Не зарікайся», що позитивно змальовував бойовиків ОРДЛО.

Відповідна ухвала, датована 9 жовтня, міститься в Єдиному державному реєстрі судових рішень, передає “Новинарня” з посиланням на “Детектор медіа”.

Справу розглядали судді Андрій Федорчук, Володимир Келеберда та Альона Мазур.

Як відомо, серіал був знятий на замовлення каналу «Україна», що належить донецькому олігарху Рінату Ахметову, пов’язаним із ним продакшном «Фронт сінема».

Як писала “Новинарня“, показ на каналі «Україна» 66-ї серії серіалу «Не зарікайся» навесні 2016 року спричинив скандал у соцмережах.
На думку багатьох глядачів, у цій серії позитивно зображувалися терористи і російські війська на Донбасі. Бійців Збройних сил України і представників української влади називали «украми», «купкою фашистів», «кривавою хунтою». «Ми просто хочемо, щоб Донбас був вільним», – казали позитивні герої стрічки.
Крім того, в соцмережах критикували суть серії, де українка бере в заручники дитину, вимагаючи за неї повернути їй сина.

Глядачі писали також про здебільшого негативне зображення представників української державної влади, позначених національною символікою, в інших серіях проекту.

Аналізуючи контент 66-ї серії серіалу «Не зарікайся», Нацрада зафіксувала цитати про «хунту криваву», про «київських олігархів», які мають залишити Донбас у спокої; констатувала порушення телеканалом «Україна» таких норм закону «Про телебачення і радіомовлення»: абзац 8 частини 2 статті 6 (трансляція програм, що можуть завдати шкоди дітям), абзац 13 частини 2 статті 6 (поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси осіб, посягає на честь і гідність осіб).

Розглядаючи справу, Київський адмінсуд встановив, що рішення Національної ради ґрунтується на експертному висновку заступниці директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАН України, доктора психологічних наук Любові Найдьонової.

На думку суддів, даний експертний висновок складений особою, яка має відповідні спеціальні знання у сфері масової комунікації та медіаосвіти, однак він не може носити обов’язкового характеру та не є тим документом, який підтверджує наявність з боку телеканалу дій, що завдають шкоди та порушують законні права та інтереси осіб.

Судді також звернули увагу, що експертний висновок не містив обов’язкового реквізиту – підпису особи, яка проводила експертне дослідження.

Аргументуючи свою позицію, телеканал «Україна» посилався, зокрема, на наявний у матеріалах справи висновок Незалежної медійної ради від 26 квітня 2016 року щодо відповідності законодавству України змісту 66-ї серії телесеріалу «Не зарікайся», який не встановив порушень законодавства.
Суд звернув увагу на те, що висновок був складений у відповідь на звернення Нацради, але не був узятий регулятором до уваги при ухваленні рішення про попередження.

Крім того, в матеріалах справи наявний позитивний для серіалу висновок НДІ інтелектуальної власності.

Читайте також:
Серіал “Не зарікайся”: комісія Держкіно не заборонила,
Нацрада з ТБ призначила перевірку. ОЦІНКИ

Як відомо, 26 квітня 2016 року Незалежна медійна рада більшістю голосів визнала відсутність порушень законодавства України при трансляції 66-ї серії телесеріалу «Не зарікайся» телеканалом «Україна».
Водночас Незалежна медійна рада вважала, що медіа могли б утриматися від художнього зображення відповідних подій на Донбасі до закінчення гострої напруги в конфлікті.

Громадська рада при телерадіо-Нацраді також не знайшла порушень закону в серіалі «Не зарікайся».

Натомість соціальний психолог Любов Найдьонова зробила висновок, що представлені в серіалі історії можуть формувати викривлене уявлення пересічного громадянина щодо подій, які відбуваються на сході країни, дезорієнтувати глядача.
А «формування позитивних образів ЛНРівців… знижує моральний дух військових, ображає учасників АТО і демобілізованих». На її висновок послалася у своєму рішенні Нацрада.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко розпустив експертну комісію свого відомства, яка більшістю голосів проголосувала проти скасування прокатного посвідчення в серіалу «Не зарікайся».
На думку більшості членів експертної комісії, в серіалі були відсутні порушення норм законодавства та етичних стандартів, тож його не потрібно забороняти.

Незважаючи на попередження Нацради, телеканал «Україна» показав серіал до кінця.

Читайте також:
Суд визнав противоправним заборону Держкіно російського серіалу “Кухня”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна