Генпрокурор Луценко наполягає на суді над автомайданівцями, які кидали яйцями в нардепа Барну

 

“Автомайданівці” на чолі з одним із лідерів організації Сергієм Хаджиновим мають відповісти перед судом за “яєчні” напади на нардепа від БПП Олега Барну.
На цьому наполягає генпрокурор Юрій Луценко.

В інтерв’ю “Новому времени”, відповідаючи на запитання, чому трьом активістам “Автомайдану” вручили підозри після автопробігу і протестів біля маєтку Луценка в селі Стоянка, генпрокурор сказав: “Жодного розслідування щодо автопробігу чи інших акцій протесту  я ніколи собі не допущу. Я прийшов з двох майданів і однією зі своїх функцій бачу забезпечення права на мирний протест… Проте учасники цього протесту, приїхавши до мене, мали декілька місяців кримінальне провадження”.

“У даному випадку йдеться про Хаджинова та інших, які в різні пори цього року спочатку закидали яйцями, а потім завдали фізичних побоїв чинному народному депутату [Олегу барні]. Це незаконно. Це пряме порушення закону. Дозволю себе ще додати, що це ще й аморально, застосовувати насильство до людини, яка була поранена на Майдані, потім була контужена, будучи добровольцем на фронті. Тільки тому, що комусь не подобаються його погляди. І за це доведеться відповідати”, – заявив Луценко.

Генеральний прокурор наполягає, що в переслідуванні “автомайданівців” немає політичної складової, а збіг у часі з автопробігом – випадковий.

“Його (Барну) закидали [яйцями] влітку. Один епізод літній, один осінній. Тому якби це був літній, можливо, [слідство] було б завершено раніше, але ще був осінній епізод”, – сказав Луценко.

“Ставте питання їм, чому вони приїхали до мене саме в той момент, коли вже точно знали про завершення слідства? У КПК немає такої норми — у зв’язку з пікетуванням оселі генпрокурора справу закрити”, – заявляє генпрокурор.

“Я розумію, що, напевне, суд візьме до уваги їхню (автомайданівців) громадську позицію. Напевне, [на суді] буде багато людей, які будуть свідчити про те, що має бути м’якше покарання, ніж може бути обране судом. Але суд має відбутися. У нашій країні і в будь-якій європейській країні народний депутат захищений від завдання побоїв за свої погляди. Значить, за це треба відповісти. Це дуже важлива прецедентна справа”, – наполягає Юрій Луценко.

“Точно так само, як дуже важливо мирно і спокійно пікетувати будинок генпрокурора, важливо не допустити насилля над чинними парламентарями. Для мене це дві очевидні істини. Тому перепрошую, закиди про те, що це розправа, смішні. Це точно так само, як міністр фінансів Данилюк вимагає відставки генпрокурора, бо він не хоче платити податки”, – сказав очільник ГПУ.

“Перепрошую, кожен, хто виходить на певний фінал свого кримінального провадження, має спокусу звинуватити Луценка у політичних репресіях. Таке у нас життя”, – додав він.

Юрій Луценко також заявив, що маєток у селі Стоянка члени його родини придбали ще до його арешту і тюремного ув’язнення, “тому історія його придбання, джерела доходів тощо були повністю перевірені особисто Віктором Пшонкою та Рінатом Кузьміним”. “Якби за це мені можна було вписати статтю, вона точно була б вписана”, – вважає Луценко.
“…Будинок у різні періоди належав то моєму тестю, то моїй дружині, це також було пов’язано із моїм політичним переслідуванням. Це було необхідно для того, щоб сім’я була у спокої за свій будинок… Ми там проживаємо із сім’єю на постійній основі”, – зазначив він.

Реагуючи на слова Юрія Луценка, нібито “автомайданівці” причетні до побиття народного депутата Олега Барни у жовтні 2017 року, голова ГО “Автомайдан” Олексій Гриценко заявив, що це брехня і генпрокурор має бути усунутий з посади.

“Луценко, ви збрехали, хоча кого здивуєш зараз брехнею генпрокурора. Активісти “Автомайдану” не мають ніякого відношення до побиття Барни у жовтні. По-чоловічому ви повинні або вибачитися публічно, або з часом буде дещо інше (не вважайте за погрозу). Поки ми обмежуємося лише яйцями і мирним протестом (символом того, що ви самі підтримували по відношенню до попередників)”, – написав Гриценко у “Фейсбуці”.

“Ідіть краще геть з посади, тому що ви вже політичний труп через свою “діяльність”. Пишіть зізнання, і, можливо, термін отримаєте не дуже великий…” – додав активіст.

Читайте також:
Автомайданівцям оголосили підозру за побиття нардепа Барни яйцями

У 2017 році було три інциденти за участю народного депутата від БПП Олега Барни, коли його били протестувальники. Перший – у липні, коли нардепа побили яйцями “автомайданівці” під час сварки під ВР з приводу зняття депутатської недоторканності. Другий – у жовтні, коли Барні біля парламенту дісталося від невідомих активістів. Третій – у грудні, коли Барні в обличчя бризнули з газового балончика в селі Стоянка, де “Автомайдан” пікетував маєток генпрокурора Луценка під час конфлікту навколо НАБУ, а нардеп ставав на захист ГПУ.

 

ГПУ активізувалася з цього приводу після того, як “автомайданівці” провели акцію під будинком Луценка.

Наприкінці грудня поліція повідомила активістам “Автомайдану” Сергію Хаджинову, Олегу Пушаку та Богдану Мельнику підозру в побитті Олега Барни.
З отриманої підозри випливає, що 13 липня 2017 року поруч із Верховною Радою Хаджинов, тримаючи в руці куряче яйце, завдав ним нардепу Барні удару по лівому плечі, а Пушак і Мельник по разу вдарили Барну курячими яйцями по голові.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна